Smaki i zapachy żywności
Numer:
737
Warsztat mają na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposoby oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać czynny udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów różnych próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą również degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardowego produktu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych!
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 26 Września, 2023 - 10:00
wtorek, 26 Września, 2023 - 12:00
czwartek, 28 Września, 2023 - 10:00
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Zapraszamy do wzięciu udziału w warsztatach sensorycznych badania żywności, podczas których uczniowie wykonają test na daltonizm smakowy, będą badać zapachy żywności oraz degustować produkty.
Organizator:
dr hab.
Dorota
Derewiaka
dr inż.
Beata
Drużyńska
dr inż.
Elwira
Worobiej
dr hab.
Ewa
Majewska
dr inż.
Marta
Ciecierska
mgr inż.
Paulina
Pakosz
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
budynek 34, piętro 3
Stacjonarne
Ocena: