Polskie Towarzystwo Chemiczne we współpracy z Wydziałem Technologii Żywności SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. 

  • pon., 2023-09-25 09:00
Lekcja festiwalowa Za co kochamy czekoladę?

Co powoduje, że jedzenie czekolady tak wielu ludziom sprawia przyjemność? Czy to tylko słodki smak, a może coś więcej? Czy czekolada uzależnia? Czy może leczyć? Czy biała czekolada to naprawdę czekolada? Postawimy tezę, że czekolada jest zdrowsza niż warzywa i postaramy się ją udowodnić.

  • pon., 2023-09-25 10:00
Lekcja festiwalowa Chemik z wizytą u Ogrodnika

Dzięki ciekawym doświadczeniom chemicznym będzie można dowiedzieć się, jak w prosty sposób wykryć cukier w soku jabłkowym, czy też wyizolować zapachowe olejki eteryczne z przypraw kuchennych. 

  • pon., 2023-09-25 11:00
Lekcja festiwalowa Jak Maria Skłodowska-Curie odkrywała rad, czyli promieniotwórczość wokół nas

Maria Skłodowska-Curie, polska uczona wszechczasów, dwukrotna noblistka, która zajmowała się badaniami nad promieniotwórczością polonu i radu. Poznamy ciekawostki i anegdoty dotyczące Marii oraz zanalizujemy aktualne korzyści i zagrożenia, które niesie ze sobą promieniotwórczość.

  • pon., 2023-09-25 12:00

©2022 Festiwal Nauki