Gdzie jemy pyry, gdzie grule, a gdzie zajadamy się kartoflą – geograficzne zróżnicowanie polszczyzny

Numer: 
57

Celem wykładu jest prezentacja najważniejszych faktów dotyczących współczesnego zróżnicowania geograficznego polszczyzny i próba odpowiedzi na pytanie: dlaczego w różnych regionach Polski mówimy nieco inaczej. Podczas wykładu postaram się odpowiedzieć na pytanie o najważniejsze cechy czterech głównych dialektów języka polskiego: mazowieckiego, małopolskiego, wielkopolskiego i śląskiego. Wspólnie zastanowimy się, gdzie idzie się do szkoły, a gdzie do skoły, w których regionach Polski rozmowa to godka i dlaczego na Kurpiach psije się psiwo. Osobne miejsce poświęcę także kaszubszczyźnie i nowym dialektom mieszanym.

Typ spotkania: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 24 Września, 2020 - 16:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Zajmiemy się różnicami w języku mieszkańców różnych stron Polski. Jeśli chcą się Państwo dowiedzieć, gdzie się chodzi na przyboś, gdzie hoduje ksiatki i gdzie w lessie rośnie mek, zapraszam na wykład.
Organizator: 
dr hab.
Monika
Kresa
Miejsce spotkania: 
Wydarzenie online: 
Wydarzenie online
Wydarzenie online na żywo: