O obrotach w miodzie, czyli jak pływają bakterie i algi?
Numer:
156
Pływające mikroorganizmy odgrywają ogromną rolę w procesach biologicznych w glebie, oceanach oraz wewnątrz naszych organizmów. Ruch jest dla nich kluczowy przy poszukiwaniu pożywienia czy uciekaniu przed zagrożeniami, jednak wykorzystują one do poruszania się zupełnie inne mechanizmy niż znacznie większe ryby i ssaki. Różnica wynika przede wszystkim z uniwersalnych ograniczeń, jakie nakłada na nie otaczający je płyn. Okazuje się, że przy tak małych organizmach w środowisku płynnym dominującą rolę odgrywają efekty lepkości płynu.
Podczas spotkania opowiem o tym, czym jest lepkość, jakie zaskakujące własności (zilustrowane pokazami doświadczeń) mają płyny w mikroskali i jak wpływają one na ruch mikroskopijnych pływaków.
Termin:
sobota, 26 Września, 2020 - 11:00
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Podczas spotkania opowiem o tym, czym jest lepkość, jakie zaskakujące własności (zilustrowane pokazami doświadczeń) mają płyny w mikroskali i jak wpływają one na ruch mikroskopijnych pływaków.
Dodatkowe informacje:
Więcej informacji na stronie: http://festiwal-nauki.fuw.edu.pl/
Organizator:
dr
Maciej
Lisicki
Miejsce spotkania:
Wydarzenie online:
Wydarzenie online na żywo:
Wydarzenie online na żywo
Transmisja na żywo: