Nauki rolnicze i leśne

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Żywność tworzą, ale i psują - rola wybranych mikroorganizmów w kreowaniu jakości żywności

Konsumenci często nie są świadomi, jak wiele bakterii, drożdży czy pleśni uczestniczy w kształtowaniu cech sensorycznych spożywanej przez nich żywności. Częściej postrzegają drobnoustroje jako przyczynę jej psucia się. W przygotowanym materiale postaram się przybliżyć Państwu zarówno tę korzystną mikroflorę, jak i tę niepożądaną w żywności. Przypomnimy sobie też kilka podstawowych zasad postępowania z żywnością, które pomogą zachować jej dobrą jakość (w granicach rozsądku, oczywiście).

Nauki rolnicze i leśne
  • ndz., 2021-09-19 18:00
Spotkanie festiwalowe Piknik Rodzinny w IBL

Na terenie Lasów Sękocińskich odbędzie się weekendowy Piknik Rodzinny. W ramach spotkania przewidujemy wycieczki po lesie wraz z edukatorami oraz konkursy i quizy dla dzieci i dorosłych. Zwieńczeniem Pikniku będzie pieczenie kiełbasek na ognisku.

Nauki rolnicze i leśne
  • sob., 2021-09-25 10:00