Żywność tworzą, ale i psują - rola wybranych mikroorganizmów w kreowaniu jakości żywności

Numer: 
201

Konsumenci często nie są świadomi, jak wiele bakterii, drożdży czy pleśni uczestniczy w kształtowaniu cech sensorycznych spożywanej przez nich żywności. Częściej postrzegają drobnoustroje jako przyczynę jej psucia się. W przygotowanym materiale postaram się przybliżyć Państwu zarówno tę korzystną mikroflorę, jak i tę niepożądaną w żywności. Przypomnimy sobie też kilka podstawowych zasad postępowania z żywnością, które pomogą zachować jej dobrą jakość (w granicach rozsądku, oczywiście).

Typ spotkania: 
Forma: 
Termin: 
niedziela, 19 Września, 2021 - 18:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Charakterystyka wybranych drobnoustrojów pod kątem ich wykorzystania w produkcji żywności. Mikroorganizmy, które pogarszają jakość żywności. Podstawowe zasady postępowania z żywnością.
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Miejsce spotkania: 
Online