Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Żywność tworzą, ale i psują - rola wybranych mikroorganizmów w kreowaniu jakości żywności

Konsumenci często nie są świadomi, jak wiele bakterii, drożdży czy pleśni uczestniczy w kształtowaniu cech sensorycznych spożywanej przez nich żywności. Częściej postrzegają drobnoustroje jako przyczynę jej psucia się. W przygotowanym materiale postaram się przybliżyć Państwu zarówno tę korzystną mikroflorę, jak i tę niepożądaną w żywności. Przypomnimy sobie też kilka podstawowych zasad postępowania z żywnością, które pomogą zachować jej dobrą jakość (w granicach rozsądku, oczywiście).

Nauki rolnicze i leśne
  • ndz., 2021-09-19 18:00
Lekcja festiwalowa Wielki świat małych organizmów

Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Pokaz wzrostu drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy (drożdże, pleśnie i bakterie) oglądane pod mikroskopem we własnoręcznie przygotowanych preparatach.

  • śr., 2021-09-22 10:00
  • śr., 2021-09-22 12:00
Lekcja festiwalowa Wielki świat małych organizmów

Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Pokaz wzrostu drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy (drożdże, pleśnie i bakterie) oglądane pod mikroskopem we własnoręcznie przygotowanych preparatach.

  • śr., 2021-09-22 10:00
  • śr., 2021-09-22 12:00