Czy da się "odgotować" ugotowane jajko?

Numer: 
722

Wysoka temperatura, taka jak panująca podczas gotowania jajka, powoduje denaturację białek – zmianę struktury przestrzennej białka i utratę jego funkcji biologicznych. Można spotkać się z opiniami, że proces ten jest nieodwracalny. I rzeczywiście – trudno spodziewać się, że z jajka ugotowanego na twardo otrzymamy z powrotem jajko surowe (albo przynajmniej ugotowane na miękko). Przekonajmy się podczas pokazu towarzyszącemy wykładowi o strukturze białek, czy ich denaturacja jest odwracalna. Czy może jednak – nie jest?

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 20 Września, 2021 - 10:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Wysoka temperatura, taka jak panująca podczas gotowania jajka, powoduje denaturację białek – zmianę struktury przestrzennej białka. Czy ten proces da się odwrócić? Przekonajmy się podczas pokazu!
Organizator: 
dr
Takao
Ishikawa
mgr
Katarzyna
Grudziąż
Miejsce spotkania: 
Online