Czy da się "odgotować" ugotowane jajko?
Numer:
722
Wysoka temperatura, taka jak panująca podczas gotowania jajka, powoduje denaturację białek – zmianę struktury przestrzennej białka i utratę jego funkcji biologicznych. Można spotkać się z opiniami, że proces ten jest nieodwracalny. I rzeczywiście – trudno spodziewać się, że z jajka ugotowanego na twardo otrzymamy z powrotem jajko surowe (albo przynajmniej ugotowane na miękko). Przekonajmy się podczas pokazu towarzyszącemy wykładowi o strukturze białek, czy ich denaturacja jest odwracalna. Czy może jednak – nie jest?
Typ szkoły i dziedzina:
Termin:
poniedziałek, 20 Września, 2021 - 10:00
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Wysoka temperatura, taka jak panująca podczas gotowania jajka, powoduje denaturację białek – zmianę struktury przestrzennej białka. Czy ten proces da się odwrócić? Przekonajmy się podczas pokazu!
Ocena: