Ile jest cukru w cukrze, ile jest alkoholu w alkoholu?

Numer: 
759

Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom metod oznaczania zawartości cukru oraz alkoholu w wybranych produktach spożywczych. Poprzez samodzielne wykonanie pomiarów densymetrycznych, refraktometrycznych uczniowie dokonają oceny, ile cukru znajduje się w produktach takich jak napoje oraz czy deklarowana zawartość alkoholu przez producenta jest zgodna z rzeczywistą zawartością tego składnika w napojach alkoholowych. Dodatkowo uczniowie będą mogli za pomocą metod miareczkowych samodzielnie wykonać analizę dotyczącą kwasowości produktu spożywczego i wywnioskować czy próbki żywności są odpowiedniej jakości czy też zostały zafałszowane lub ich jakość uległa pogorszeniu w wyniku np. nieodpowiedniego przechowywania surowca (na przykładzie próbek mleka). Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! 

 

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 21 Września, 2021 - 10:00
wtorek, 21 Września, 2021 - 12:00
czwartek, 23 Września, 2021 - 10:00
czwartek, 23 Września, 2021 - 12:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom metod oceny jakości wybranych produktów spożywczych poprzez samodzielne wykonanie analiz fizyko-chemicznych. Zapraszamy do udziału w naszych warsztatach!
Dodatkowe informacje: 
Maseczki są obowiązkowe
dr hab. inż.
Dorota
Derewiaka
dr inż.
Marta
Ciecierska
dr hab. inż.
Rafał
Wołosiak
dr inż.
Elwira
Worobiej
dr hab. inż.
Małgorzata
Piecyk
dr inż.
Beata
Drużyńska
dr hab.
Ewa
Majewska
mgr inż.
Paulina
Pakosz
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159
02-777 Warszawa
piętro 3
Stacjonarne