Ekologiczny – wybór logiczny dla naszej planety

Numer: 
735

Celem lekcji  jest podniesienie świadomości dotyczącej żywności ekologicznej wśród uczniów. Dowiedzą się oni  jak wygląda produkcja ekologiczna, czym różni się żywność ekologiczna od żywności konwencjonalnej, w szczególności pod względem walorów zdrowotnych i prośrodowiskowych, oraz dlaczego jest to EKO-logiczny wybór dla nas i planety.

Żywność ekologiczna charakteryzuje się pewnymi charakterystycznymi cechami. Oczywiście są to cechy smakowe, żywieniowe i pro-zdrowotne. Jednak, gdy chcemy nabyć surowce i produkty z uprawy/hodowli ekologicznej w sklepie, Internecie czy na bazarze, wśród innych podobnych możemy mieć trudności z rozpoznaniem tych ekologicznych. Dlatego prowadzący zaprezentują i omówią elementy graficzne i opisowe jakie zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami powinny znajdować się na opakowaniu żywności ekologicznej. Scharakteryzują także opakowania do żywności przyjazne dla środowiska naturalnego, tak by uczniowie mieli pewność, że produkt, który zamierzają kupić na pewno jest ekologiczny. Prowadzący odpowiedzą tym samym na pytania, które wszyscy mogą sobie zadawać: czym różnią się opakowania produktów ekologicznych od innych podobnych opakowań do produktów konwencjonalnych i jak nie dać się wprowadzić w błąd robiąc codzienne zakupy w sklepie, Internecie czy na bazarze? 

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 21 Września, 2021 - 11:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Co ma wspólnego ekologia z żywnością i żywieniem oraz jakie znaczenie ma to dla każdego z nas i planety Ziemi, na której żyjemy?
dr inż.
Alicja
Ponder
mgr inż.
Klaudia
Kopczyńska
mgr
Rita
Góralska-Walczak
Miejsce spotkania: 
lekcja on-line w czasie rzeczywistym na platformie MSTeams
Online