Nie takie mikroby straszne jak je malują… Drobnoustroje w przemyśle
Numer:
675
Zwykliśmy myśleć o drobnoustrojach jako zarazkach powodujących choroby, zapominamy natomiast o ich drugim pozytywnym obliczu. Antybiotyki ratujące zdrowie i życie, enzymy w proszkach do prania czy niektóre dodatki do żywności to tylko część możliwości tych małych producentów. Na zajęciach uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z technikami pracy wykorzystywanymi w laboratorium mikrobiologicznym, oraz poznają niektóre mikroorganizmy oraz ich zdolności, umożliwiające wykorzystywanie ich w przemyśle.
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
poniedziałek, 26 Września, 2022 - 10:00
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Zwykliśmy myśleć o drobnoustrojach jako zarazkach powodujących choroby, zapominamy natomiast o ich pozytywnym obliczu. Na zajęciach skupimy się na możliwościach wykorzystania bakterii w przemyśle.
Organizator:
dr
Karolina
Jaworska
dr hab.
Adrianna
Raczkowska
doktorantka
Patrycja
Gomza
Paula
Rożen
Miejsce spotkania:
ul. Miecznikowa 1
02-096 Warszawa
Stacjonarne
Ocena: