Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? O ruchu w brzuchu

Numer: 
639

Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów. Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej i układania puzzli dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka, m.in. śledząc drogę jaką przebywa w nim kęs pożywienia. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 29 Września, 2022 - 09:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Co się rusza w żywności, czyli o "dobrych" i "złych" mikroorganizmach Przez quiz i doświadczenie dzieci poznają trawienie.
Dodatkowe informacje: 
W przypadku liczby uczniów większej niż 15, klasa zostanie podzielona na dwie grupy i każda z nich będzie uczestniczyć w obu lekcjach. Możliwe jest zorganizowanie oddzielnych lekcji dla małych klas (do 15 osób). (jeśli klasa > 15 osób 2 x 90 minut (9.00-10.30 i 11.00-12.30);
dr inż.
Ewelina
Pałkowska-Goździk
dr inż.
Ewa
Fűrstenberg
dr
Małgorzata
Jałosińska
dr inż.
Katarzyna
Kajak-Siemaszko
dr inż.
Elżbieta
Rosiak
dr inż.
Katarzyna
Lachowicz
dr inż.
Małgorzata
Stachoń
dr inż.
Katarzyna
Dziendzikowska
dr inż.
Michał
Oczkowski
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki