Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Spotkanie festiwalowe | Żywienie ekologiczne a nowotwory |
Obecna cywilizacja zmaga się z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Jedną z przyczyn jest spożywanie żywności skażonej z powodu syntetycznych środków chemicznych masowo stosowanych w rolnictwie i przetwórstwie artykułów spożywczych. Wykład poświęcony jest analizie czynników rakotwórczych w masowo produkowanej żywności konwencjonalnej oraz wskazanie czynników hamujących procesy nowotworowe w żywności z produkcji ekologicznej. Do czynników kancerogennych należą pozostałości syntetycznych pestycydów, nitrozaminy, kadm, niektóre syntetyczne dodatki do żywności. Czynnikami hamującymi procesy nowotworowe są związki bioaktywne, takie jak polifenole, karotenoidy i witaminy. Żywność z produkcji ekologicznej w porównaniu do tej konwencjonalnej zawiera znacznie mniej kancerogenów i zdecydowanie więcej związków przeciwdziałających procesom nowotworowym. Świadczy o tym wiele dotychczasowych badań naukowych. Dlatego żywność ekologiczną można rekomendować wszystkim osobom dbającym o zdrowie. |
Nauki biologiczne |
|
Spotkanie festiwalowe | Bystrzakowe ćwiczenia z żywienia! |
Poprzez gry i zabawy edukacyjne przygotowane przez doświadczony zespół żywieniowców przedstawimy najważniejsze zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. W tym roku, szczególną uwagę skupimy na składnikach odżywczych istotnych dla dzieci i młodzieży do prawidłowego rozwoju mózgu, a także polepszenia ich koncentracji w nauce i zabawie. |
|
|
Spotkanie festiwalowe | Mikroby w żywności |
Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki. Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych. |
|
|
Spotkanie festiwalowe | O ruchu w brzuchu |
Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego |
|
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowo i kolorowo, czyli talerz superbohatera |
Dzieci poznają zasady komponowania zdrowego posiłku oraz budowy Piramidy i Talerza Zdrowego Żywienia. W części praktycznej dzieci stworzą zbilansowany talerz, przyporządkują produkty do odpowiednich stopni piramidy żywieniowej oraz będą rozpoznawać owoce i warzywa ukryte w skrzyniach. |
|
|
Spotkanie festiwalowe | Zdrowo i kolorowo, czyli talerz superbohatera |
Dzieci poznają zasady komponowania zdrowego posiłku oraz budowy Piramidy i Talerza Zdrowego Żywienia. W części praktycznej dzieci stworzą zbilansowany talerz, przyporządkują produkty do odpowiednich stopni piramidy żywieniowej oraz będą rozpoznawać owoce i warzywa ukryte w skrzyniach. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? O ruchu w brzuchu |
Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów. Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej i układania puzzli dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka, m.in. śledząc drogę jaką przebywa w nim kęs pożywienia. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu. |
|