Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Żywienie ekologiczne a nowotwory

Obecna cywilizacja zmaga się z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Jedną z przyczyn jest spożywanie żywności skażonej z powodu syntetycznych środków chemicznych masowo stosowanych w rolnictwie i przetwórstwie artykułów spożywczych.

Wykład poświęcony jest analizie czynników rakotwórczych w masowo produkowanej żywności konwencjonalnej oraz wskazanie czynników hamujących procesy nowotworowe w żywności z produkcji ekologicznej.  

Do czynników kancerogennych należą pozostałości syntetycznych pestycydów, nitrozaminy, kadm, niektóre syntetyczne dodatki do żywności.

Czynnikami hamującymi procesy nowotworowe są związki bioaktywne, takie jak polifenole, karotenoidy i witaminy.

Żywność z produkcji ekologicznej w porównaniu do tej konwencjonalnej zawiera znacznie mniej kancerogenów i zdecydowanie więcej związków przeciwdziałających procesom nowotworowym. Świadczy o tym wiele dotychczasowych badań naukowych. Dlatego żywność ekologiczną można rekomendować wszystkim osobom dbającym o zdrowie.

Nauki biologiczne
  • czw., 2022-09-22 11:00
Spotkanie festiwalowe Bystrzakowe ćwiczenia z żywienia!

Poprzez gry i zabawy edukacyjne przygotowane przez doświadczony zespół żywieniowców przedstawimy najważniejsze zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. W tym roku, szczególną uwagę skupimy na składnikach odżywczych istotnych dla dzieci i młodzieży do prawidłowego rozwoju mózgu, a także polepszenia ich koncentracji w nauce i zabawie.

  • sob., 2022-09-24 10:00
Spotkanie festiwalowe Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych.

  • sob., 2022-09-24 10:00
Spotkanie festiwalowe O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego

  • sob., 2022-09-24 10:00
Spotkanie festiwalowe Zdrowo i kolorowo, czyli talerz superbohatera

Dzieci poznają zasady komponowania zdrowego posiłku oraz budowy Piramidy i Talerza Zdrowego Żywienia. W części praktycznej dzieci stworzą zbilansowany talerz, przyporządkują produkty do odpowiednich stopni piramidy żywieniowej oraz będą rozpoznawać owoce i warzywa ukryte w skrzyniach.

  • sob., 2022-09-24 11:00
  • sob., 2022-09-24 13:00
Spotkanie festiwalowe Zdrowo i kolorowo, czyli talerz superbohatera

Dzieci poznają zasady komponowania zdrowego posiłku oraz budowy Piramidy i Talerza Zdrowego Żywienia. W części praktycznej dzieci stworzą zbilansowany talerz, przyporządkują produkty do odpowiednich stopni piramidy żywieniowej oraz będą rozpoznawać owoce i warzywa ukryte w skrzyniach.

  • sob., 2022-09-24 11:00
  • sob., 2022-09-24 13:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? O ruchu w brzuchu

Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów. Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej i układania puzzli dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka, m.in. śledząc drogę jaką przebywa w nim kęs pożywienia. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu.

  • czw., 2022-09-29 09:00

©2022 Festiwal Nauki