Żywienie ekologiczne a nowotwory

Numer: 
140

Obecna cywilizacja zmaga się z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Jedną z przyczyn jest spożywanie żywności skażonej z powodu syntetycznych środków chemicznych masowo stosowanych w rolnictwie i przetwórstwie artykułów spożywczych.

Wykład poświęcony jest analizie czynników rakotwórczych w masowo produkowanej żywności konwencjonalnej oraz wskazanie czynników hamujących procesy nowotworowe w żywności z produkcji ekologicznej.  

Do czynników kancerogennych należą pozostałości syntetycznych pestycydów, nitrozaminy, kadm, niektóre syntetyczne dodatki do żywności.

Czynnikami hamującymi procesy nowotworowe są związki bioaktywne, takie jak polifenole, karotenoidy i witaminy.

Żywność z produkcji ekologicznej w porównaniu do tej konwencjonalnej zawiera znacznie mniej kancerogenów i zdecydowanie więcej związków przeciwdziałających procesom nowotworowym. Świadczy o tym wiele dotychczasowych badań naukowych. Dlatego żywność ekologiczną można rekomendować wszystkim osobom dbającym o zdrowie.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 22 Września, 2022 - 11:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Wykład poświęcony jest analizie czynników rakotwórczych w masowo produkowanej żywności konwencjonalnej oraz czynników hamujących procesy nowotworowe w żywności z produkcji ekologicznej.
dr
Hubert
Dobrowolski
prof. dr hab.
Ewa
Rembiałkowska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
budynek 32 (zielony), aula 2

©2022 Festiwal Nauki