Żywienie ekologiczne a nowotwory
Obecna cywilizacja zmaga się z rosnącą liczbą zachorowań na nowotwory. Jedną z przyczyn jest spożywanie żywności skażonej z powodu syntetycznych środków chemicznych masowo stosowanych w rolnictwie i przetwórstwie artykułów spożywczych.
Wykład poświęcony jest analizie czynników rakotwórczych w masowo produkowanej żywności konwencjonalnej oraz wskazanie czynników hamujących procesy nowotworowe w żywności z produkcji ekologicznej.
Do czynników kancerogennych należą pozostałości syntetycznych pestycydów, nitrozaminy, kadm, niektóre syntetyczne dodatki do żywności.
Czynnikami hamującymi procesy nowotworowe są związki bioaktywne, takie jak polifenole, karotenoidy i witaminy.
Żywność z produkcji ekologicznej w porównaniu do tej konwencjonalnej zawiera znacznie mniej kancerogenów i zdecydowanie więcej związków przeciwdziałających procesom nowotworowym. Świadczy o tym wiele dotychczasowych badań naukowych. Dlatego żywność ekologiczną można rekomendować wszystkim osobom dbającym o zdrowie.