Chemia od kuchni

Numer: 
256

Kuchnia jest ogromnym laboratorium chemicznym, a podczas gotowania i pieczenia zachodzą fascynujące reakcje chemiczne. W czasie spotkania dzieci będą miały okazję poznać chemiczną naturę niektórych produktów spożywczych i zastosować je jako odczynniki. Poznają między innymi naturalne kwasy i zasady oraz wskaźniki pH izolowane z roślin, spróbują wykryć obecność skrobi, zrozumieć działanie sody oczyszczonej, zrobić lustro przy użyciu glukozy.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
sobota, 24 Września, 2022 - 10:00
sobota, 24 Września, 2022 - 11:00
sobota, 24 Września, 2022 - 12:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Kuchnia jest ogromnym laboratorium, w którym zachodzą fascynujące reakcje chemiczne. Dzieci będą miały okazję poznać chemiczną naturę niektórych produktów spożywczych i zastosować je jako odczynniki.
dr hab.
Małgorzata
Gajewska
dr
Alicja
Majewska
lek. wet.
Maria
Milczarek
dr
Żaneta
Dzięgelewska-Sokołowska
mgr inż.
Iwona
Szopa
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159b
02-776 Warszawa
Budynek nr 24 na kampusie SGGW, piętro 1, sala nr 136

©2022 Festiwal Nauki