Jak brzmi żywność?

Numer: 
740

Czy wiecie, że produkty podczas jedzenia wytwarzają dźwięki? To co słyszymy czyli wrażenia słuchowe w czasie jedzenia odgrywają istotną rolę w postrzeganiu jakości żywności; szczególnie żywności kruchej/chrupkiej takiej jak: świeże owoce i warzywa oraz suche produkty zbożowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Podczas warsztatów można będzie zarejestrować dźwięki generowane przez różne produkty spożywcze oraz sprawdzić czy jest różnica pomiędzy dźwiękiem kruchym a chrupkim?

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 28 Września, 2023 - 11:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Podczas warsztatów można będzie zarejestrować dźwięki generowane przez różne produkty spożywcze oraz sprawdzić czy jest różnica pomiędzy dźwiękiem kruchym a chrupkim?
dr hab. inż.
Agata
Marzec
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki