Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Czy kosmonauci jedzą truskawki? Na to pytanie odpowiemy podczas zajęć, w czasie których uczniowie zapoznają się z metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów. Dowiecie się jak smakują takie kosmiczne truskawki. 

  • pon., 2023-09-25 10:00
Lekcja festiwalowa Jak powstaje mleko i miód w proszku?

Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa będzie obejmowała prezentację na temat pracy naukowca oraz suszenia rozpyłowego - charakterystykę metody i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym. W części laboratoryjnej uczniowie sami będą mogli m.in. przygotować roztwór do suszenia, wykonać podstawowe analizy proszków (gęstość nasypowa, zwilżalność, sypkość). 

  • wt., 2023-09-26 10:00
  • czw., 2023-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z charakterystyką procesu powlekania żywności, materiałami powłokotwórczymi, metodami powlekania i zastosowaniem w przemyśle spożywczym. Tematyka spotkania obejmuje takie zagadnienia jak: ogólna charakterystyka procesu powlekania; rodzaje powłok jadalnych i ich funkcje technologiczne; wymagania stawiane powłokom jadalnym; materiały powłokotwórcze, w tym nowe surowce wpisujące się w system zrównoważonego rozwoju; właściwości żywności powlekanej; metody powlekania; charakterystyka urządzeń służących do powlekania; zastosowanie procesu powlekania w przemyśle spożywczym; kreowanie nowego produktu poprzez powlekanie; innowacje w powlekaniu żywności. Podczas warsztatów przewidziana jest degustacja produktów powlekanych.

  • śr., 2023-09-27 09:00
Lekcja festiwalowa Opakowania jadalne

Wprowadzenie do tematyki opakowań do żywności oraz znaczenie opakowań biopolimerowych. Zapoznanie z tematyką różnego rodzaju materiałów opakowaniowych, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Rodzaje biopolimerów stosowane do produkcji opakowań. Charakterystyka i otrzymywanie wybranych biopolimerów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz mikrobiologicznego. Modyfikacja biopolimerów w celu nadania nowych lub polepszenia już istniejących cech funkcjonalnych. Możliwości wykorzystania biopolimerów jako nowoczesnych materiałów do pakowania żywności (opakowania aktywne i opakowania jadalne). Prezentacja wybranych opakowań i folii jadalnych. Degustacja.

  • śr., 2023-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Jak powstaje mleko i miód w proszku?

Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa będzie obejmowała prezentację na temat pracy naukowca oraz suszenia rozpyłowego - charakterystykę metody i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym. W części laboratoryjnej uczniowie sami będą mogli m.in. przygotować roztwór do suszenia, wykonać podstawowe analizy proszków (gęstość nasypowa, zwilżalność, sypkość). 

  • wt., 2023-09-26 10:00
  • czw., 2023-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Jak brzmi żywność?

Czy wiecie, że produkty podczas jedzenia wytwarzają dźwięki? To co słyszymy czyli wrażenia słuchowe w czasie jedzenia odgrywają istotną rolę w postrzeganiu jakości żywności; szczególnie żywności kruchej/chrupkiej takiej jak: świeże owoce i warzywa oraz suche produkty zbożowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Podczas warsztatów można będzie zarejestrować dźwięki generowane przez różne produkty spożywcze oraz sprawdzić czy jest różnica pomiędzy dźwiękiem kruchym a chrupkim?

  • czw., 2023-09-28 11:00
Lekcja festiwalowa Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko?

Czym jest zrównoważony rozwój i jak produkcja żywności wpływa na środowisko. Co to są ślady środowiskowe oraz jak sposób odżywiania może sprawić, że będziemy bardziej eko? 

  • pt., 2023-09-29 09:00
Lekcja festiwalowa Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych. 

  • pt., 2023-09-29 12:00

©2022 Festiwal Nauki