Powlekanie żywności

Numer: 
629

Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z charakterystyką procesu powlekania żywności, materiałami powłokotwórczymi, metodami powlekania i zastosowaniem w przemyśle spożywczym. Tematyka spotkania obejmuje takie zagadnienia jak: ogólna charakterystyka procesu powlekania; rodzaje powłok jadalnych i ich funkcje technologiczne; wymagania stawiane powłokom jadalnym; materiały powłokotwórcze, w tym nowe surowce wpisujące się w system zrównoważonego rozwoju; właściwości żywności powlekanej; metody powlekania; charakterystyka urządzeń służących do powlekania; zastosowanie procesu powlekania w przemyśle spożywczym; kreowanie nowego produktu poprzez powlekanie; innowacje w powlekaniu żywności. Podczas warsztatów przewidziana jest degustacja produktów powlekanych.

Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
środa, 27 Września, 2023 - 09:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Degustacja produktów powlekanych.
dr hab. inż.
Sabina
Galus
mgr inż.
Magdalena
Mikus
Miejsce spotkania: 
ul. Nowousrynowska 159c
02-776 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki