Biochemik o odchudzaniu

Numer: 
92

Wszyscy doskonale wiemy, że aby nie przytyć należy mniej jeść i więcej się ruszać. A jednak od ponad 40 lat na całym świecie obserwujemy systematyczny wzrost procentowy ludzi z nadwagą i otyłością. Ponad 60% dorosłych Polaków ma nadmierną masę ciała. Być może jednak nasza wiedza jest niepełna? Na wykładzie przyjrzymy się jak wygląda proces „nabywania lub pozbywania się” tkanki tłuszczowej z punktu widzenia współczesnej biochemii i fizjologii. Dowiemy się także dlaczego to CO jemy jest równie ważne jak to ILE jemy i dlaczego różne pokarmy zawierające tę samą liczbę kalorii są metabolizowane w zupełnie różny sposób, z różnym skutkiem dla naszego zdrowia i naszej masy ciała.

Typ spotkania: 
Forma: 
Termin: 
niedziela, 24 Września, 2023 - 11:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Dlaczego to CO jemy jest równie ważne jak to ILE jemy i dlaczego różne pokarmy zawierające tę samą liczbę kalorii są metabolizowane w zupełnie różny sposób, z różnym skutkiem dla naszego zdrowia?
dr
Robert
Jarzyna
Miejsce spotkania: 
ul. Miecznikowa 1
02-096 Warszawa

Komentarze

Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:38
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:39
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:40
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:40
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:40
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez Arekrolka_5571 w ndz., 2023-09-24 14:41
Wykład świetny i miło wrócić na własny wydział
Wysłane przez e.taratuta_5383 w sob., 2023-09-30 08:23
Bardzo ciekawy wykład, przekazane informacje które nie są powszechnie znane.

©2022 Festiwal Nauki