Ile ciepła trzeba, żeby stopić … czekoladę?
Numer:
874
Czy ciemna i biała czekolada topi się tak samo szybko? Czy tyle samo energii jest potrzebne do stopienia stopu żelaza co do stopienia polimerowej torebki? Czy jesteśmy w stanie opisać budowę materiału na podstawie informacji o jego zachowaniu w czasie ogrzewania lub chłodzenia? Metoda taka jak skaningowa kalorymetria różnicowa (DSC), jest w stanie dostarczyć nam zaskakująco dużo informacji na ten temat. A wszystko dzięki pomiarom przepływu ciepła!
Typ szkoły:
Dziedzina:
Liczba osób:
30
Termin:
piątek, 25 Wrzesień, 2015 - 10:00
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Czy ciemna i biała czekolada topi się tak samo szybko? Czy jesteśmy w stanie opisać budowę materiału na podstawie informacji o jego zachowaniu w czasie ogrzewania lub chłodzenia?
Wykonawca
mgr inż.
Olga
Urbanek
Wykonawca
dr inż.
Arkadiusz
Gradys
Miejsce spotkania:
Pawińskiego 5B
02-106 Warszawa
Miejsce przyjazne dla osób niepełnosprawnych