Czy żywność żyje?

Numer: 
637

Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzonych przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej :

- uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny;

- wykonane zostaną posiewy mikrobiologiczne żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych;

- uczniowie zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, a pod mikroskopem komórki mikroorganizmów oraz poznają różne kształty i ugrupowania bakterii i grzybów.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 23 Września, 2021 - 10:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Zaprezentujemy szeroki asortyment produktów, gł. żywnościowych, wytworzonych przy udziale mikroorganizmów. Wykonane zostaną posiewy i preparaty mikroskopowe mikroorganizmów wyizolowanych z żywności.
Dodatkowe informacje: 
Impreza przeznaczona dla klas piątych.
dr
Małgorzata
Jałosińska
dr inż.
Katarzyna
Neffe-Skocińska
dr inż.
Barbara
Sionek
Miejsce spotkania: 
Lekcja online w czasie rzeczywistym na platformie Teams.
Online