Jak otruć kochanka, czyli jedzenie w średniowiecznych balladach

Numer: 
229

Wszyscy pamiętamy zatrute jabłko z Królewny Śnieżki, magiczne ciasteczka z Alicji w Krainie Czarów, czy ptasie mleczko z Opowieści z Narni. Wiemy też, że miały wielkie znaczenie dla fabuły. Czy to samo możemy powiedzieć o średniowiecznych balladach? Z całą pewnością!

Słuchacze dowiedzą się, jakim jedzeniem najlepiej skusić średniowieczną dziewczynę, co zaszkodziło lordowi Randallowi, jakie właściwości ma jedzenie w krainie wróżek, ale też co jadano w Anglii i Szkocji w średniowieczu, czy jedzenie rzeczywiście było pozbawione smaku oraz w jaki sposób zastawiony stół odzwierciedlał status społeczny.

Typ spotkania: 
Forma: 
Termin: 
niedziela, 26 Września, 2021 - 10:00
Czas trwania: 
30 minut
Opis skrócony: 
Suty obiad jako sposób na podryw, zatrute polewki i magiczne owoce w królestwie wróżek. Średniowieczne ballady pokażą nam, jak postrzegano jedzenie dawno, dawno temu w Anglii i Szkocji.
Organizator: 
doktorantka
Julia
Wilde
Miejsce spotkania: 
Nagranie