Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Spotkanie festiwalowe | Żywność tworzą, ale i psują - rola wybranych mikroorganizmów w kreowaniu jakości żywności |
Konsumenci często nie są świadomi, jak wiele bakterii, drożdży czy pleśni uczestniczy w kształtowaniu cech sensorycznych spożywanej przez nich żywności. Częściej postrzegają drobnoustroje jako przyczynę jej psucia się. W przygotowanym materiale postaram się przybliżyć Państwu zarówno tę korzystną mikroflorę, jak i tę niepożądaną w żywności. Przypomnimy sobie też kilka podstawowych zasad postępowania z żywnością, które pomogą zachować jej dobrą jakość (w granicach rozsądku, oczywiście). |
Nauki rolnicze i leśne |
|
Lekcja festiwalowa | Wielki świat małych organizmów |
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Pokaz wzrostu drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy (drożdże, pleśnie i bakterie) oglądane pod mikroskopem we własnoręcznie przygotowanych preparatach. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Wielki świat małych organizmów |
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Pokaz wzrostu drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy (drożdże, pleśnie i bakterie) oglądane pod mikroskopem we własnoręcznie przygotowanych preparatach. |
|