Skala pH, Wskaźniki pH/Rozdzielanie składników mieszaniny
Na zajęciach poznamy: zakres skali pH, zastosowanie wskaźników kwasowo-zasadowych stosowanych w laboratoriach, dokonamy obserwacji zmian pH podczas rozcieńczania roztworów.
Uczestnicy zapoznają się z pojęciem pH i dowiedzą się co ono oznacza. Samodzielnie przygotują naturalne wskaźniki pH oraz schematy zmiany ich barwy w zależności od pH przy zastosowaniu pH-metru. W kolejnych doświadczeniach, stosując przygotowane wskaźniki, uczestnicy określą pH wybranych produktów obecnych w gospodarstwie domowym.
Część II:
Na zajęciach odpowiemy na pytanie : czy mieszaniny można rozdzielić na składniki? Dowiemy się co to są roztwory, koloidy i zawiesiny i jaka jest przyczyna różnic we właściwościach mieszanin ciekłych oraz jakie są szczególne właściwości koloidów.
Dowiemy się jakie są sposoby rozdzielania mieszanin, jak rozdzielić substancje stałe, ciekłe i gazowe od siebie, jak dobrać metody rozdzielania substancji w zależności od stanu skupienia czy rozpuszczalności. Wyjaśnimy czym są roztwory, koloidy i zawiesiny. Poznamy metody rozdzielania mieszanin jednorodnych: krystalizację, destylację, chromatografię i ekstrakcję oraz mieszanin niejednorodnych: sączenie, dekantację, sedymentację.