Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Suszenie rozpyłowe i miód w proszku

Prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in. charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – aktywność wody, sypkość, gęstość nasypowa, wykonanie zdjęć mikroskopowych.

  • wt., 2022-09-27 10:00
  • czw., 2022-09-29 10:00
Lekcja festiwalowa Opakowania jadalne

Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych.

  • śr., 2022-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Suszenie rozpyłowe i miód w proszku

Prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in. charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – aktywność wody, sypkość, gęstość nasypowa, wykonanie zdjęć mikroskopowych.

  • wt., 2022-09-27 10:00
  • czw., 2022-09-29 10:00
Lekcja festiwalowa Żywność – jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Zaprezentowanie kilku przykładów „nowych”, „niestandardowych” produktów żywnościowych. Dodatkowo zostaną przedstawione propozycje i metody uatrakcyjnienia produktów spożywczych oraz praca w dotycząca stworzenia i zaprojektowania nowego rodzaju żywności.

  • pt., 2022-09-30 09:30
Lekcja festiwalowa Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych.

  • pt., 2022-09-30 12:00

©2022 Festiwal Nauki