Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Czy kosmonauci jedzą truskawki? Na to pytanie odpowiemy podczas zajęć, w czasie których uczniowie zapoznają się z metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów. Dowiecie się jak smakują takie kosmiczne truskawki. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Jak powstaje mleko i miód w proszku? |
Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa będzie obejmowała prezentację na temat pracy naukowca oraz suszenia rozpyłowego - charakterystykę metody i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym. W części laboratoryjnej uczniowie sami będą mogli m.in. przygotować roztwór do suszenia, wykonać podstawowe analizy proszków (gęstość nasypowa, zwilżalność, sypkość). |
|
|
Lekcja festiwalowa | Powlekanie żywności |
Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z charakterystyką procesu powlekania żywności, materiałami powłokotwórczymi, metodami powlekania i zastosowaniem w przemyśle spożywczym. Tematyka spotkania obejmuje takie zagadnienia jak: ogólna charakterystyka procesu powlekania; rodzaje powłok jadalnych i ich funkcje technologiczne; wymagania stawiane powłokom jadalnym; materiały powłokotwórcze, w tym nowe surowce wpisujące się w system zrównoważonego rozwoju; właściwości żywności powlekanej; metody powlekania; charakterystyka urządzeń służących do powlekania; zastosowanie procesu powlekania w przemyśle spożywczym; kreowanie nowego produktu poprzez powlekanie; innowacje w powlekaniu żywności. Podczas warsztatów przewidziana jest degustacja produktów powlekanych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Opakowania jadalne |
Wprowadzenie do tematyki opakowań do żywności oraz znaczenie opakowań biopolimerowych. Zapoznanie z tematyką różnego rodzaju materiałów opakowaniowych, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Rodzaje biopolimerów stosowane do produkcji opakowań. Charakterystyka i otrzymywanie wybranych biopolimerów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz mikrobiologicznego. Modyfikacja biopolimerów w celu nadania nowych lub polepszenia już istniejących cech funkcjonalnych. Możliwości wykorzystania biopolimerów jako nowoczesnych materiałów do pakowania żywności (opakowania aktywne i opakowania jadalne). Prezentacja wybranych opakowań i folii jadalnych. Degustacja. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Jak powstaje mleko i miód w proszku? |
Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa będzie obejmowała prezentację na temat pracy naukowca oraz suszenia rozpyłowego - charakterystykę metody i jej zastosowanie w przemyśle spożywczym. W części laboratoryjnej uczniowie sami będą mogli m.in. przygotować roztwór do suszenia, wykonać podstawowe analizy proszków (gęstość nasypowa, zwilżalność, sypkość). |
|
|
Lekcja festiwalowa | Jak brzmi żywność? |
Czy wiecie, że produkty podczas jedzenia wytwarzają dźwięki? To co słyszymy czyli wrażenia słuchowe w czasie jedzenia odgrywają istotną rolę w postrzeganiu jakości żywności; szczególnie żywności kruchej/chrupkiej takiej jak: świeże owoce i warzywa oraz suche produkty zbożowe. Co więcej, akustyczne parametry żywności są wysoko skorelowane z jakością konkretnego produktu, zwłaszcza jego świeżością. Podczas warsztatów można będzie zarejestrować dźwięki generowane przez różne produkty spożywcze oraz sprawdzić czy jest różnica pomiędzy dźwiękiem kruchym a chrupkim? |
|
|
Lekcja festiwalowa | Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko? |
Czym jest zrównoważony rozwój i jak produkcja żywności wpływa na środowisko. Co to są ślady środowiskowe oraz jak sposób odżywiania może sprawić, że będziemy bardziej eko? |
|
|
Lekcja festiwalowa | Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne? |
Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych. |
|