Ile ciepła trzeba, żeby stopić ...czekoladę? - czyli jak zbudowane są materiały

Numer: 
668

Czemu ten sam rodzaj czekolady od jednego producenta topi się w niższej temperaturze, a inny w wyższej? Czy ciemna i biała czekolada topią się tak samo szybko? Co właściwie wpływa na te cechy tego pysznego materiału? W czasie lekcji odbędziemy podróż w głąb  materiałów, aby dowiedzieć się jak wyglądają najmniejsze struktury je budujące oraz jak to wpływa na szereg ich właściwości jak np. temperatura topnienia czy wytrzymałość mechaniczna. Na lekcji poznamy wybrane metody badawcze, dzięki którym możemy precyzyjne scharakteryzować wybrane cechy materiałów. Jedną z takich metod jest pomiar efektów cieplnych występujących w próbce metodą skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Dzięki tej metodzie jesteśmy w stanie dowiedzieć się wiele nie tylko o strukturze i właściwościach stopów metali, ceramiki czy polimerów, ale także czekolady! Przeprowadzimy krótkie eksperymenty, które naprowadzą nas na odpowiedzi na zadane pytania, a także dowiemy się na czym polega pomiar DSC. Zastanowimy się także jakie inne metody badawcze można zastosować, aby rozwiązać tajemnice składu i właściwości czekolady

Termin: 
czwartek, 28 Września, 2023 - 10:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Czy ciemna i biała czekolada topią się w tej samej temperaturze? Co właściwie na to wpływa? Zapraszamy na lekcję, na której rozwikłamy tę zagadkę i dowiemy się jak naukowcy badają materiały.
dr inż.
Olga
Urbanek-Świderska
mgr inż.
Konrad
Zabielski
Miejsce spotkania: 
ul. Pawińskiego 5B
02-106 Warszawa
Stacjonarne

©2022 Festiwal Nauki