Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne? |
Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Na jakich falach nadaje żywność? |
Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu. Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.
|
|
|
Lekcja festiwalowa | Powlekanie żywności |
Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Podczas tej lekcji dowiecie się jak produkowana jest żywność dla kosmonautów, jakie są zalety takich produktów i spróbujecie jak smakują "kosmiczne truskawki". Zwiedzając laboratorium poznacie sprzęt wykorzystywany do liofilizacji i zasadę jego działania. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Opakowania jadalne |
Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Jak powstaje mleko i miód w proszku? |
Prezentacja oraz pokaz suszenia rozpyłowego, obejmujący też określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Na jakich falach nadaje żywność? |
Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu. Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.
|
|
|
Lekcja festiwalowa | Przygody w suszarni owoców i warzyw: Smaki i Tekstury |
Warsztaty edukacyjne połączą naukę o zdrowym odżywianiu z praktycznym doświadczeniem w zakresie technologii suszenia. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania procesów suszenia oraz ich wpływu na smak, teksturę i aromat przetwarzanych produktów. Zajęcia rozpoczną się od wprowadzenia teoretycznego, po którym nastąpi zwiedzanie hali wyposażonej w specjalistyczne urządzenia suszarnicze. Część praktyczna obejmie warsztaty, na których uczestnicy poznają techniki przetwarzania produktów. Podczas sesji degustacyjnej uczestnicy będą brali udział w ocenie sensorycznej. Każdy uczestnik otrzyma próbki suszonych owoców lub warzyw a także arkusze oceny, na których oszacują swoje wrażenia smakowe i wizualne ocenianych próbek. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Na jakich falach nadaje żywność? |
Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu. Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.
|
|
|
Lekcja festiwalowa | Na tropie etykiet żywności |
Czy wiesz co powinno znajdywać się na etykiecie żywności? Czy masło zawsze może nazywać się masłem? Czym różni się jogurt truskawkowy od jogurtu o smaku truskawkowym? |
|