Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Opakowania jadalne

Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych.

  • wt., 2025-09-23 09:00 do 10:00
Lekcja festiwalowa Jak powstaje mleko i miód w proszku?

Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa - prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in.  charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – sypkość, gęstość nasypowa, analiza zdjęć mikroskopowych.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:30
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Lekcja dostarczy informacji na temat żywności produkowanej dla kosmonautów, techniki tego procesu i zalet żywności liofilizowanej. Jak smakują kosmiczne truskawki? Dowiecie się na lekcji.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
Lekcja festiwalowa Na tropie etykiet żywności 

Czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Czyli o tym, co musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego. Kupując żywność, często patrzymy na cenę, markę czy atrakcyjność opakowania. Ale czy zwracasz uwagę na etykietę? To właśnie tam kryją się najważniejsze informacje o produkcie, który trafia na Twój talerz. Etykieta żywności to nie tylko zbiór drobnego druku – to prawny obowiązek i Twoje prawo do wiedzy.

  • czw., 2025-09-25 10:00 do 11:00

©2025 Festiwal Nauki