Kluby

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Test 1

Test 1

  • pon., 2025-09-22 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 11:10 do 12:00
Spotkanie festiwalowe Portret zbiorowy sędziów Wojskowego Sądu Rejonowego w Warszawie (1946-1955) Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Aktor czy widz? Wybór należy do Ciebie! Refleksje na temat konsultacji publicznych w UE

Instytucje unijne zobowiązane są do współpracy z obywatelami w procesie tworzenia polityki ugrupowania, a także opracowywania konkretnych aktów prawnych. Jedną z form zaangażowania obywateli są konsultacje publiczne. W trakcie spotkania przedstawione będą przykłady zaangażowania obywateli w konsultacje w różnych obszarach polityki unijnej, po których nastąpi dyskusja na temat skali zjawiska, jego znaczenia, a także wad i zalet. 

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 15:00 do 16:30
  • wt., 2025-09-23 15:00 do 16:30
Spotkanie festiwalowe Komiksowy mecz towarzyski: Portugalia vs Peru

22 września o godzinie 15:00 odbędzie się mecz towarzyski w którym komiks portugalski zmierzy się z komiksem peruwiańskim. Komiks portugalski dał się już poznać polskim kibicom sceny komiksowej tytułami takimi jak Kasumai Davida Camposa, Ptaśka Joany Estreli, Salazar. Teraz, i w godzinie jego śmierci duetu J. P. Cotrim / M. Rocha, czy Ballada dla Sophie F. Melo i J. Cavii, i zdążył zdobyć zagorzałych kibiców. Komiks peruwiański jest w Polsce zupełnie nieznanym graczem i zdecydowanie nie będzie grał na swoim boisku. 

W tegorocznej rozgrywce dr Jakub Jankowski i mgr Katarzyna Wągrodzka podyskutują o podobieństwach i różnicach między komiksami pochodzącymi z kraju Inków i kraju Cristiano Ronaldo, zwracając uwagę zarówno na komiksowe uniwersalizmy oraz na to, co stanowi o odmiennym stylu gry autorów z obu krajów. 

Która jedenastka okaże się zwycięska? Która taktyka, styl gry i ustawienie bardziej przypadnie do gustu fanom komiksu? ¡No te lo puedes perder! (Nie możesz tego przegapić), bo ¡Ao vivo é outra coisa! (Na żywo to zupełnie co innego!).

Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 15:00 do 17:00
Spotkanie festiwalowe Medycyna przyszłości Nauki medyczne
  • pon., 2025-09-22 15:00 do 16:30
Spotkanie festiwalowe Warsztaty ze sztuki naukowej - budujemy maszyny molekularne

Podczas spotkania zajrzymy do wnętrza komórek budujących ludzkie ciało. Tak jak w naszym organizmie znajdują się organy, tak w komórkach działają organelle — a w nich molekularne maszyny wykonujące złożone i precyzyjne zadania. Poznamy kształty i funkcje maszyn molekularnych o różnorodnych funkcjach: przez budowę, naprawę i usuwanie innych maszyn, transport między organellami, aż po przygotowanie informacji genetycznej do odczytu. To właśnie takie procesy badają naukowcy pracujący w naszym instytucie.  A my, korzystając z narzędzi plastycznych, spróbujemy wspólnie stworzyć artystyczne interpretacje tych mikroskopijnych narzędzi.

Na warsztat zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych — wszystkich, którzy chcieliby zgłębić tajniki działania naszych komórek, a następnie, zainspirowani nauką, zanurzyć się w artystycznej ekspresji: rzeźbiąc, zdobiąc i nadając kolory, wspólnie tworząc galerię sztuki naukowej.

Nauki biologiczne
  • pon., 2025-09-22 16:00 do 18:00
  • wt., 2025-09-23 16:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Co robi geofizyk - spotkanie z okazji otwarcia wystawy zdjęć

Po uroczystym otwarciu wystawy pt. "Geofizycy w pracy" zapraszamy na spotkanie z bohaterami zdjęć. Przewidziano kilka krótkich prelekcji naukowców przedstawionych na zdjęciach oraz dyskusję o pracy geofizyków przy kawie i ciastkach.

Nauki o Ziemi
  • pon., 2025-09-22 16:30 do 18:00
Spotkanie festiwalowe DNA

Rozwój nauki i techniki powoduje zmiany w naszym życiu, korzystne i niekorzystne. Za kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat możemy mieć problem z odnalezieniem sie w nowej rzeczywistości. Jaka ona będzie, czy nie zaginie nasze człowieczeństwo? 

Na te pytania próbuje odpowiedzieć Maciej Górniak w swojej dystopijnej powieści science fiction "DNA". Spotkanie z autorem zostanie przeprowadzone w atrakcyjnej formie naukowych "warsztatów z przyszłości".

Nauki fizyczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 19:00
Spotkanie festiwalowe Jak NIE mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak NIE słuchać, żeby dzieci do nas mówiły

Czy to antywarsztaty? Nie! Ale w ten przewrotny sposób, parafrazując tytuł słynnego poradnika dla rodziców, chcemy zachęcić rodziców i opiekunów do refleksji na temat rozwoju mowy dziecka.

W obecnych czasach pełnych łatwych rozwiązań - super interaktywnych zabawek, bajek edukacyjnych, elektronicznych nianiek, gotowych słoiczków z jedzeniem - niełatwo być rodzicem. Co robić a czego nie robić, by mały człowiek mógł rozwijać w pełni swój potencjał?  

W trakcie warsztatów przedstawimy z perspektywy profilaktyki logopedycznej praktyczne aspekty stymulacji rozwoju dzieci. Korzystając z naszego doświadczenia logopedycznego i macierzyńskiego, podpowiemy, czego unikać, aby rozwój mowy dziecka przebiegał bez zakłóceń.

Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Mleko kobiece pod lupą

Podczas tych zajęć uczestnicy poznają naukowe podstawy działania Banków Mleka Kobiecego, ich znaczenie w medycynie oraz wpływ na zdrowie najmłodszych pacjentów. Część teoretyczna wprowadzi w temat składu mleka kobiecego, procesów jego analizy i bezpieczeństwa, a część praktyczna pozwoli na zapoznanie się z metodami badań laboratoryjnych stosowanych w bankach mleka. W programie:

  • Skład mleka kobiecego – co czyni je unikalnym?
  • Procesy pozyskiwania, analizy i przechowywania mleka w bankach.
  • Rola mleka kobiecego w żywieniu wcześniaków i dzieci chorych.
  • Warsztaty praktyczne – analizy próbek mleka kobiecego pochodzącego od dawczyń.

To wyjątkowa okazja, by połączyć wiedzę teoretyczną z praktyką i zobaczyć, jak nauka wspiera zdrowie najmłodszych pacjentów. 

Nauki medyczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Od szacunku do wizerunku - dlaczego grzeczności nie można traktować instrumentalnie

Żyjemy w świecie komunikacji instant – nieprzerwanej, skrótowej, o krótkim cyklu życia informacji. Łatwo w tych warunkach zapomnieć o takich komponentach porozumiewania się, które nie niosą informacji wprost, ale budują relacje. A także współtworzą wizerunek tego, kto potrafi się nimi skutecznie posługiwać.

- Czy grzeczność, uprzejmość to oznaki słabości?

- Czy powinniśmy liczyć na wzajemność, będąc dla kogoś uprzejmym?

- Dlaczego uprzejmość może się „nie opłacać”, ale mimo to warto znać jej prawidła – i stosować je na co dzień?

W czasach, gdy żyjemy i pracujemy w środowiskach zróżnicowanych, wielokulturowych, łatwo pogubić się w różnych kodeksach grzecznościowych i w tym, po co nam one są. Przyjrzymy się standardom zachowań grzecznościowych i poszukamy ich uniwersalnych wyznaczników. Sprawdzimy, jak różnie rozumiemy pojęcia „grzeczności” i „uprzejmości” oraz jak wpływają one na komfort funkcjonowania w społeczeństwie.

Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Skąd się biorą formy mebli?

Czy zastanawiali się Państwo dlaczego otaczające nas sprzęty kanapa, krzesło czy fotel przybierają określone formy? Dlaczego zmieniają się one i ewoluują? Prześledzimy kolejno przemiany stylowe we wnętrzu, by znaleźć odpowiedź.

Wykład w sposób przystępny będzie prezentował zależności form mebli od mody, technologii i obyczaju. Zostaną pokazane historyczne wnętrza, ich przemiany oraz rola sprzętów w przestrzeni. Zastanowimy się także nad fenomenem popularności polskiego powojennego designu.

Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Zrównoważony rozwój w Ekonomii, Finansach i Zarządzaniu

Aspekty zrównoważonego rozwoju zostaną scharakteryzowane w trzech blokach: Ekonomii, Finansach i Zarządzaniu oraz w ujęciu interdyscyplinarnym tych trzech zakresów. 

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Inteligentna srebrna gospodarka. Wyzwania badań i innowacji w kontekście starzenia się ludności

Spotkanie prowadzone będzie w formie ćwiczenia dyskusyjnego. W pierwszej kolejności przeprowadzona zostanie prelekcja wprowadzająca w tematykę. Skoncentruje się ona na wyzwaniach i możliwościach w obszarze badań i innowacji związanych z rozwojem „inteligentnej srebrnej gospodarki” w Unii Europejskiej. Następnie uczestnicy spotkania, poprzez refleksję indywidualną i pracę w małych grupach, zaangażują się w identyfikację kluczowych wyzwań (np. dotyczących kosztów, dostępności, etyki) oraz możliwości (np. poprawa jakości życia, potencjał gospodarczy) w obszarze badań i innowacji dla starzejącej się populacji.

Celem warsztatu będzie także wstępne generowanie pomysłów na innowacje społeczne i technologiczne oraz eksploracja problematyki współzarządzania wielosektorowego, angażującego różnorodnych aktorów (np. rząd, biznes, nauka, organizacje pozarządowe, obywatele, w tym osoby starsze).

Spotkanie jest skierowane do osób zainteresowanych społeczno-gospodarczymi skutkami starzenia się ludności i rolą innowacji. Nie jest wymagana wiedza specjalistyczna – cenne będą perspektywy i doświadczenia uczestników jako obywateli, konsumentów czy członków rodzin, w kontekście kształtowania przyszłości przyjaznej starzeniu się w UE.

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 17:30 do 19:00
Spotkanie festiwalowe Jak skutecznie wdrażać nawyki zdrowego trybu życia?

Celem spotkania jest refleksja nad systemem własnych nawyków, w kontekście zdrowego trybu życia. Omówione zostaną podstawowe wytyczne związane z nawykami zdrowego trybu życia. Każdy uczestnik będzie mógł zaplanować kształtowanie wybranego nawyku u siebie lub zmianę nawyku już istniejącego na zdrowszy zgodnie z omawianymi mechanizmy ich wdrażania. Powstawanie nawyków z punktu widzenia psychologii jest procesem przebiegającym według konkretnych zasad, których znajomość ułatwia zarządzanie własnymi nawykami w taki sposób, aby nam służyły, zamiast szkodzić. Przyjrzymy się również nieco możliwym motywacjom do zmiany, bo bez nich trudno o uruchomienie i wytrwanie w procesie zmiany na dobre. W trakcie spotkania będziemy szukać odpowiedzi na pytania:

Jak skutecznie kształtować nowe nawyki u siebie?

Jak zmieniać własne nawyki na zdrowsze?

Jakie nawyki warto rozważyć chcąc korzystać ze zdrowego trybu życia?

Jak skutecznie motywować się do zmian nawyków na zdrowsze?

Nauki społeczne
  • pon., 2025-09-22 17:30 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Koabitacja jako konflikt przewlekły. Przypadek Polski

Wykład dotyczy funkcjonowania rządu i mającej w tym swój współudział głowy państwa. Fenomen koabitacji jest poznawczo i analitycznie niezwykle interesujący nie tylko z perspektywy polskiej. Historycznie wcześniejszym punktem odniesienia stają się także państwa mające tu doświadczenie, a zarazem różne pod względem przyjętego systemu rządów. Przykładem służy tu zwłaszcza Francja, ale i też Austria czy Irlandia. Na tym tle można dojść do konkluzji, iż polski model koabitacji naznaczony jest głębokim konfliktem.

Nauki społeczne
  • pon., 2025-09-22 17:30 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Kod niebezpieczeństwa

Współczesne cyberzagrożenia to nie tylko efekt postępującej cyfryzacji, ale także naszej rosnącej zależności od technologii i spadającej czujności wobec zagrożeń. Jak mechanizmy psychologiczne wpływają na nasze bezpieczeństwo w sieci? Dlaczego użytkownicy i eksperci oceniają ryzyko zupełnie inaczej?

W trakcie wykładu zostaną zaprezentowane wyniki najnowszych badań europejskich i globalnych na temat sposobów korzystania z technologii, podatności na ataki oraz skuteczności nowoczesnych metod oszustw internetowych. Omówione zostaną także najbardziej aktualne zagrożenia i techniki manipulacji wykorzystywane przez cyberprzestępców, a także ich powiązanie z rozwojem sztucznej inteligencji i automatyzacji ataków.

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 17:30 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Konkordat 1925. W stulecie podpisania traktatu

Konkordat 1925. W stulecie podpisania traktatu pomiędzy Rzecząpospolitą a Stolicą Apostolską

W 1925 roku odrodzona Rzeczpospolita i Stolica Apostolska zawarły konkordat – traktat regulujący wzajemne relacje państwa i Kościoła katolickiego. W stulecie tego wydarzenia dr Przemysław Pazik przybliży okoliczności podpisania porozumienia, jego kluczowe postanowienia oraz polityczne i społeczne konsekwencje. Spotkanie będzie okazją do refleksji nad tym, jak konkordat wpłynął na relacje państwo–Kościół w II Rzeczypospolitej oraz jak jego dziedzictwo oddziałuje na współczesność.

Nauki humanistyczne
  • pon., 2025-09-22 18:00 do 19:30
Spotkanie festiwalowe R(ewolucja) na rynku usług: czy za 20 lat szewc nadal naprawi nam buty?

BLOK 1. Czym jest, a czym nie jest usługa?.... czyli dlaczego tak trudno odróżnić usługę od dobra.

BLOK 2. Czy możliwe jest dokonanie oceny jakości usługi? …czyli czy zawsze wiem, co kupuję

BLOK 3. Dlaczego jest tak mało linii lotniczych, a tak dużo zakładów fryzjerskich? …czyli jak funkcjonuje rynek usług

BLOK 4. Ile naprawdę Polska eksportuje i importuje usług?.... czyli czy statystyki handlu zagranicznego mówią prawdę.

BLOK 5. (R)ewolucja w sektorze usług… czyli czy za kilkanaście lat nadal szewc naprawi nasze buty.

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 18:00 do 19:30
  • wt., 2025-09-23 18:00 do 19:30
Spotkanie festiwalowe Zachowania ryzykowne w sieci – psychologiczne korelaty i skala zjawiska

Wraz z postępem technologicznym uzyskujemy szeroki, niemal nieograniczony dostęp zarówno do informacji jak i do rozrywki, uproszczeniu i przyśpieszeniu ulegają sposoby komunikacji. Zwiększają się możliwości zachowania anonimowości, a przynajmniej poczucie, że tak jest. Wraz z pozytywnym aspektem rozwoju teleinformatycznego, obserwuje się również negatywne jego skutki m.in. zjawisko zachowań ryzykownych w przestrzeni internetowej.

Zachowania ryzykowne w sieci możemy definiować jako działania podejmowane w przestrzeni internetowej, które mogą wiązać się z potencjalnie negatywnymi skutkami dla zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Do takich zachowań możemy zaliczyć między innymi: udostępnianie prywatnych danych, cyberprzemoc, kontakt z niebezpiecznymi treściami.

Podczas wystąpienia zaprezentowane zostaną wyniki badań Koła Naukowego Psychologii Sądowej APS dotyczące zjawiska zachowań ryzykownych w sieci oraz skali rozpowszechnienia takich aktywności. Ponadto przedstawimy psychospołeczne czynniki ryzyka związane z angażowaniem się w zachowania ryzykowne w przestrzeni internetowej.

Nauki społeczne
  • pon., 2025-09-22 19:00 do 20:00
Spotkanie festiwalowe Co nowego w prawie podatkowym? Nauki prawne
  • pon., 2025-09-22 20:00 do 21:30
Spotkanie festiwalowe Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności

Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności.

Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. 

Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór.

Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat.

Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta.

Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów!

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności

Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności.

Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. 

Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór.

Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat.

Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta.

Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów!

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Narzędzia AI wspierające naukę

Wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) staje się coraz bardziej popularne w pracy, w szkole i w życiu codziennym. Spotkanie ma na celu zapoznanie uczestników z nowoczesnymi narzędziami sztucznej inteligencji, które mogą wspierać proces uczenia się na różnych etapach edukacji. Podczas spotkania zostaną omówione zarówno darmowe, jak i komercyjne rozwiązania dostępne na rynku.

Nauki techniczne
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
Spotkanie festiwalowe „O Alceście, który ciągle jadł”. Teksty kultury a kształtowanie się stereotypów

W centrum zainteresowania uczestników warsztatów znajdzie się wywołująca wiele emocji problematyka ciała, przede wszystkim „grubość”. Nie będzie nas jednak interesować medykalizacja otyłości, lecz jej językowa konceptualizacja. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie o to, jak postrzegamy osoby grube, jak o nich mówimy, jak je oceniamy. Zwrócimy uwagę na to, że bycie szczupłym jest dziś powszechnie promowaną wartością, a grubi odbierani są jako obcy, gorsi, brzydsi, niepasujący do idealnego obrazu ludzi zdrowych, szczupłych i odnoszących sukcesy, sytuowani są na marginesie tego, co społeczeństwo uważa za „normalne”. Poszukamy językowych manifestacji takiego stanowiska.

Doświadczenie społecznej opresji osób grubych wyznaczają między innymi stereotypy kulturowe, których ugruntowaniu w świadomości użytkowników języka sprzyjają obrazy utrwalone w tekstach kultury. Zastanowimy się, czy prezentowany w popularnych szkolnych lekturach obraz osoby grubej wpływa na kształtowanie się stereotypu. Postaramy się ustalić, jak osoba gruba jest charakteryzowana w aspekcie bytowym, fizykalnym, społecznym, psychicznym i psychospołecznym. Czy bezustannie je? Czy jedzenie determinuje jej zachowanie i przesądza o podejmowanych decyzjach?

Dziecięcy czytelnicy postrzegają obraz prezentowany w utworach literackich jako naturalny i oczywisty. Ukształtowany w dzieciństwie, m.in. na bazie tekstów kultury, wizerunek osoby grubej trudno poddaje się później rewizji. Wydaje się on nam prawdziwy i bezsprzeczny, przyznajemy mu status powszechnie akceptowanego, niepodważalnego prawa, które głęboko w nas tkwi.  

Nauki humanistyczne
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:30
Spotkanie festiwalowe Test 1

Test 1

  • pon., 2025-09-22 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 11:10 do 12:00
Spotkanie festiwalowe Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności

Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności.

Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. 

Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór.

Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat.

Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta.

Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów!

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności

Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności.

Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. 

Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór.

Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat.

Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta.

Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów!

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Wieloetniczność Rzeczypospolitej Obojga Narodów według tekstów XVI-XVIII w.

Omówione zostaną najbardziej rozpowszechnione typy słowiańskich tekstów hybrydowych Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Analizie poddane zostaną teksty tworzone zarówno przez Słowian, jak i przez przedstawicieli mniejszości etnicznych, obejmujące teksty hybrydowe językowo i graficznie, zarówno oryginalne, jak i tłumaczenia. Szczególna uwaga zostanie poświęcona tekstom autorstwa Ormian, Tatarów i Żydów. Pokonanie różnic dialektalnych jest wymieniane jako jeden z powodów przejścia mniejszości etnicznych WKL na języki słowiańskie. Powodem używania własnego pisma był autorytet języka i alfabetu tekstów religijnych. Wśród tekstów hybrydowych Wielkiego Księstwa Litewskiego napisanych przez Słowian szczególne miejsce zajmują teksty w „prosta mova” pisane alfabetem łacińskim. Rozprzestrzenianie się tekstów hybrydowych jest najlepszym potwierdzeniem wieloetniczności i wielojęzyczności Wielkiego Księstwa Litewskiego.

Nauki humanistyczne
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 14:00
Spotkanie festiwalowe Tajemniczy świat mikrobioty jamy ustnej – co jedzenie mówi naszym bakteriom?

Zapraszamy na fascynujące spotkanie poświęcone mikrobiocie jamy ustnej – niewidzialnemu ekosystemowi, który codziennie wpływa na nasze zdrowie. Podczas wykładu przybliżymy uczestnikom najważniejsze informacje o patogennych i komensalnych szczepach bakterii bytujących w jamie ustnej człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. kompleksów według klasyfikacji Sokranskiego – czyli grup mikroorganizmów odpowiedzialnych m.in. za próchnicę czy choroby przyzębia.

Dlaczego niektóre bakterie są naszymi sprzymierzeńcami, a inne potrafią poważnie zaszkodzić? Jakie znaczenie ma ich wzajemna równowaga i co dzieje się, gdy zostaje ona zaburzona? Odpowiedzi na te pytania poznasz nie tylko w teorii!

Część warsztatowa to wyjątkowa okazja do praktycznego poznania wpływu czterech typów smaków diety – kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego – na skład mikrobioty jamy ustnej. Wspólnie zastanowimy się, jak różnorodne nawyki żywieniowe mogą sprzyjać (lub szkodzić) równowadze mikrobiologicznej w naszych ustach, a także zainspirujemy do bardziej świadomego podejścia do codziennego jedzenia.

Spotkanie przeznaczone jest dla wszystkich (bez względu na wiek czy wiedzę biologiczną), którzy chcą lepiej zrozumieć, co dzieje się w ich jamie ustnej i jak mogą wspierać swoje zdrowie już od pierwszego kęsa.

Dołącz i przekonaj się, jak wiele mówi o Tobie Twoja mikrobiota!

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 13:30 do 15:00
Spotkanie festiwalowe Obcy wewnątrz mnie

Prelekcja o zależnościach między bezkręgowcami a ich naturalnymi wrogami (ze szczególnym uwzględnieniem pasożytów), połaczona z pokazem stadiów rozwojowych różnych krajowych gatunków owadów.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 14:00 do 15:00
Spotkanie festiwalowe Aktor czy widz? Wybór należy do Ciebie! Refleksje na temat konsultacji publicznych w UE

Instytucje unijne zobowiązane są do współpracy z obywatelami w procesie tworzenia polityki ugrupowania, a także opracowywania konkretnych aktów prawnych. Jedną z form zaangażowania obywateli są konsultacje publiczne. W trakcie spotkania przedstawione będą przykłady zaangażowania obywateli w konsultacje w różnych obszarach polityki unijnej, po których nastąpi dyskusja na temat skali zjawiska, jego znaczenia, a także wad i zalet. 

Nauki ekonomiczne
  • pon., 2025-09-22 15:00 do 16:30
  • wt., 2025-09-23 15:00 do 16:30
Spotkanie festiwalowe Magnetyczny rezonans jądrowy jako wgląd w świat cząsteczek

Świat chemików kręci się często wokół białych proszków i przezroczystych płynów. Co jeśli nie jesteśmy pewni, co dokładnie jest w probówce? Jak sprawdzić (bez niszczenia próbki) czy udało nam się zsyntetyzować pożądany związek? 
A może chcemy dowiedzieć się co wchodzi w skład naszego napoju lub czy dwie substancje oddziałują ze sobą?

Nieinwazyjnych technik jest tylko kilka i jedną z nich (szeroko wykorzystywaną) jest spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR). NMR to potężne narzędzie, które umożliwia nam identyfikację związków i badanie struktur przestrzennych cząsteczek, jak również badanie oddziaływań, dyfuzji czy monitorowanie reakcji.  

Spotkanie będzie podzielone na trzy części: 
- krótką prezentację, w czasie której uczestnicy poznają podstawy zjawiska NMR i dowiedzą się, w jaki sposób badamy próbki ciekłe w tej technice,  
- wycieczkę po laboratorium Nowych Metod Spektroskopii Magnetycznego Rezonansu Jądrowego i pomiar widma NMR prostej substancji organicznej,  
- wspólną analizę widm wykorzystywanych w typowych badaniach związków organicznych za pomocą techniki NMR

Nauki chemiczne
  • wt., 2025-09-23 15:00 do 17:00
  • śr., 2025-09-24 15:00 do 17:00
  • czw., 2025-09-25 15:00 do 17:00
Spotkanie festiwalowe Migracyjne mity i fakty

Kwestia migracji to jeden z wiodących tematów we współczesnych debatach publicznych i politycznych. Przekonują o tym choćby kampanie wyborcze minionych lat, ale także to, jak wiele uwagi poświęcają migracjom media. 

Niestety, analizy mediów i przekazu politycznego pokazują, że bardzo często owe dyskusje polityczne odnoszą się raczej do świata wyobrażeń i całego katalogu mitów migracyjnych, a nie do realnych zdarzeń, procesów i ich wiarygodnej, pogłębionej interpretacji. W tym kontekście, celem zajęć jest zderzenie wybranych mitów migracyjnych z wiedzą na temat procesów mobilności, a także próba odpowiedzi, w jaki sposób możemy poprawiać stan wiedzy na temat zjawisk, które są codziennością w większości krajów europejskich (w tym także w Polsce). 

Wspólnie zastanowimy się m.in. nad następującymi kwestiami:

- czy jesteśmy w stanie policzyć migrantów? jaka jest skala zjawiska i z czego może wynikać to, że – niemal zawsze – się w tej mierze mylimy

- jak definiować migrantów, czyli na ile zasadne jest odwoływanie się do kategorycznych podziałów (np. migranci vs uchodźcy, migranci o statusie uregulowanym vs migranci o statusie nieuregulowanym)

- jaki jest bilans obecności migrantów w krajach, do których docierają? czy i jak można mierzyć efekty społeczne i ekonomiczne ich obecności?

- czy jesteśmy zdani na niechęć i strach przed migracją?

- czy możliwe jest stworzenie dobrych/efektywnych a jednocześnie akceptowalnych polityk migracyjnych?

Nauki społeczne
  • wt., 2025-09-23 15:00 do 16:00
Spotkanie festiwalowe Nasz fascynujący mózg - poznaj, jak jest zbudowany i jak działa

W trakcie prelekcji będzie można posłuchać o tym:

1. jak mózg jest zbudowany,

2.gdzie są w mózgu obszary istotne dla takich funkcji jak czucie ciała, ruch, widzenie, mowa, ręczność, myślenie, liczenie;

3. co się dzieje, gdy mózg choruje albo jakaś część jest uszkodzona;

4. jak można dbać o mózg.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 15:00 do 16:00
Spotkanie festiwalowe Krowa - mity i fakty

Na co dzień często słyszymy, że hodowla bydła przyczynia się do zmian klimatycznych, a jedząc produkty odzwierzęce, dokładamy cegiełkę do globalnego ocieplenia. Ale ile w tym stwierdzeniu jest prawdy, a ile uproszczenia? Czy rzeczywiście krowy mają negatywny wpływ na klimat – i jeśli tak, to czy możemy temu przeciwdziałać?

Podczas spotkania spróbujemy spojrzeć na krowy z nowej perspektywy: nie tylko jako źródło emisji metanu, ale również jako ważny element ekologicznych systemów rolniczych. Zastanowimy się, jak działa organizm przeżuwacza i dlaczego bydło odgrywa istotną rolę w zachowaniu bioróżnorodności. Odpowiemy też na pytanie, dlaczego krowy są hodowane w rejonach półpustynnych i czy możliwy jest świat, w którym zupełnie zrezygnujemy z ich obecności.

To okazja, by oddzielić fakty od mitów i lepiej zrozumieć złożoną relację między zwierzętami gospodarskimi, środowiskiem i człowiekiem.

Dołącz do nas i przekonaj się, jak wiele zależy od... krowy!

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 15:10 do 16:20
Spotkanie festiwalowe Krystalizacja białka

Znajomość struktury przestrzennej białek pozwala zrozumieć procesy biologiczne, na najbardziej podstawowym, atomowym poziomie: sposób w jaki przebiegają reakcje katalizowane przez enzymy; sposób w jaki białka oddziałują z innymi białkami i małymi cząsteczkami; itp. Znajomość struktury, miejsc aktywnych lub wiążących w białkach, pozwala na zrozumienie ich specyficzności substratowej i zaprojektowanie cząsteczek lepiej z nimi oddziałujących, np. potencjalnych leków. W krystalografii rentgenowskiej białek największym wyzwaniem jest pierwszy etap na drodze do uzyskania struktury, czyli otrzymanie dobrze rozpraszającego kryształu białka, co będzie tematem poniższych ćwiczeń.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 15:30 do 17:30
  • śr., 2025-09-24 15:30 do 17:30
Spotkanie festiwalowe Kapitał społeczny a śmiertelność w czasach COVID

Porozmawiamy o nieintuicyjnych czynnikach powodujacych śmiertelność w czasie COVID dotyczących rodzajów kapitły społecznego, ich zalet i wprowadzonych przez nie niebezpieczństw.

Nauki ekonomiczne
  • wt., 2025-09-23 16:00 do 17:30
Spotkanie festiwalowe Niezwykłe związki owadów i roślin

Prelekcja o niezwykłych związkach świata roślin i bezkręgowców, połączona z pokazem wybranych krajowych gatunków owadów i związanych z nimi roślin.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 16:00 do 17:00
Spotkanie festiwalowe Oferta BG WAT, jak z niej korzystać nie będąc studentem WAT

Korzystanie ze zbiorów Biblioteki Głównej WAT jest możliwe również dla osób spoza grona studentów i pracowników Akademii. Podczas spotkania zaprezentowana zostanie pełna gama możliwości, jakie oferuje BG WAT – od różnorodnych zbiorów książek i czasopism, po nowoczesne, komfortowe przestrzenie sprzyjające nauce, pracy indywidualnej i zespołowej. Uczestnicy poznają praktyczne sposoby wyszukiwania i korzystania z materiałów bibliotecznych.

Nauki humanistyczne
  • wt., 2025-09-23 16:00 do 17:00
  • czw., 2025-09-25 16:00 do 17:00
Spotkanie festiwalowe Warsztaty ze sztuki naukowej - budujemy maszyny molekularne

Podczas spotkania zajrzymy do wnętrza komórek budujących ludzkie ciało. Tak jak w naszym organizmie znajdują się organy, tak w komórkach działają organelle — a w nich molekularne maszyny wykonujące złożone i precyzyjne zadania. Poznamy kształty i funkcje maszyn molekularnych o różnorodnych funkcjach: przez budowę, naprawę i usuwanie innych maszyn, transport między organellami, aż po przygotowanie informacji genetycznej do odczytu. To właśnie takie procesy badają naukowcy pracujący w naszym instytucie.  A my, korzystając z narzędzi plastycznych, spróbujemy wspólnie stworzyć artystyczne interpretacje tych mikroskopijnych narzędzi.

Na warsztat zapraszamy dzieci, młodzież i dorosłych — wszystkich, którzy chcieliby zgłębić tajniki działania naszych komórek, a następnie, zainspirowani nauką, zanurzyć się w artystycznej ekspresji: rzeźbiąc, zdobiąc i nadając kolory, wspólnie tworząc galerię sztuki naukowej.

Nauki biologiczne
  • pon., 2025-09-22 16:00 do 18:00
  • wt., 2025-09-23 16:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Plastikowy ślad – jak mikroplastik zmienia naszą rzeczywistość

Tworzywa sztuczne towarzyszą nam od dekad – wszechobecne, wygodne, trwałe. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że ich najmniejsze fragmenty, tzw. mikroplastik, stały się nieodłącznym elementem współczesnego świata – i to niekoniecznie w pozytywnym sensie? W czasie wykładu przyjrzymy się bliżej zjawisku, które jeszcze kilka lat temu było tematem jedynie specjalistycznych badań, a dziś budzi coraz większy niepokój naukowców, środowisk medycznych i organizacji ekologicznych.

Czym właściwie jest mikroplastik i jak powstaje? Dlaczego znajduje się nie tylko w oceanach i rzekach, ale także w powietrzu, którym oddychamy, w glebie, w pożywieniu – a nawet w ludzkiej krwi i mleku matki?

Wykład przedstawi najnowszą wiedzę na temat źródeł mikroplastiku i jego dystrybucji w środowisku. Porozmawiamy o jego losach – od momentu uwolnienia do otoczenia, przez drogę, jaką pokonuje w ekosystemach, aż po to, w jaki sposób przenika do organizmów żywych. Szczególną uwagę poświęcimy zagrożeniom, jakie niesie mikroplastik dla zdrowia zwierząt i ludzi. Czy mikrocząstki plastiku działają toksycznie? Jak wpływają na układy pokarmowy, hormonalny, odpornościowy? Czy mogą gromadzić się w organizmie? Choć nauka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, już dziś mamy wystarczająco dużo danych, by traktować mikroplastik jako realne zagrożenie – nie tylko dla środowiska, ale również dla nas samych.

Wykład skierowany jest do wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć skalę i znaczenie jednego z najważniejszych wyzwań współczesnej cywilizacji. 

 

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 16:30 do 18:10
Spotkanie festiwalowe Białko przyszłości, czyli robaki i pleśń w lunchboxie!

Czym są alternatywne źródła białka i jakie mają znaczenie w zrównoważonym żywieniu? Jak smakują larwy mącznika i dlaczego białko z grzybów strzępkowych może uratować planetę? Uczestnicy dowiedzą się jaka jest wartość odżywcza białek roślinnych oraz alternatyw białek otrzymywanych z owadów i grzybów, a także poznają "tajemnice" produkcji mięsa hodowanego komórkowo.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Edukacja w Afganistanie i Pakistanie

Podczas spotkania uczestnicy dowiedzą się jaki system szkolnictwa obowiązuje w Afganistanie i Pakistanie, w jakim stopniu jest obowiązkowy, jakie międzynarodowe certyfikaty mają znaczenie i jak najczęściej kształcą się chłopcy, a jak dziewczęta. 

Nauki społeczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Jak wyznaczyć średnią długość życia Polaków?

Celem wykładu będzie omówienie podstawowych pojęć matematyki ubezpieczeniowej wykorzystywanych do budowy tablic trwania życia, które pozwalają m.in. na policzenie oraz analizę średniej długości trwania życia kobiety i mężczyzny (np. przed 2020 rokiem i obecnie), jak również wynikających z tego faktu konsekwencji społeczno-ekonomicznych.

Nauki matematyczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Kultowe eksperymenty

Najbardziej widowiskowe doświadczenia z dziedziny fizyki, chemii i nauk przyrodniczych, które zmieniły kierunek nauki. Edukatorzy z Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii poprowadzą zajęcia, w których czynnie będą uczestniczyć uczniowie i uczennice z klas 7-8 Szkoły Podstawowej im. Króla Stefana Batorego w Lesznie. Podczas warsztatów uczniowie poznają detektory oraz będą analizować dane świadczące o detekcji wielkich pęków promieniowania kosmicznego. Przekonają się "ile waży 1kg" na innych planetach. Udowodnimy, że woda może wrzeć nawet w temperaturze 20 stopni Celsjusza.

Nauki fizyczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 19:00
Spotkanie festiwalowe Obieg zamknięty w życiu i gospodarce - jedyne co może uratować naszą przyszłość

Stosowanie założeń gospodarki cyrkularnej (zero waste), m.in. poprzez proekologiczne codzienne wybory podejmowane w naszych gospodarstwach domowych, przez nas wszystkich jako konsumentów, jest obecnie jedynym możliwym sposobem na „odśmiecenie” otaczającej nas przyrody, naszych miast, gmin, naszego kraju z odpadów, które sami generujemy, a których moglibyśmy w znacznym stopniu uniknąć. Gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ) w praktyce nie jest niczym innym jak ponownym wykorzystaniem surowców wtórnych, brakiem marnotrawstwa, dbaniem o jak najdłuższe korzystanie z dóbr, a nadto wystrzeganiem się nadkonsumpcji i nabywania rzeczy niepotrzebnych. Dzięki temu mamy szansę osiągnąć cel zbudowania świata (chociażby tego najbliższego) wolnego od szkodliwych odpadów i zanieczyszczeń, od toksyn emitowanych przez spalanie odpadów, czy dostających się do gleb i wód gruntowych. Cel odwrócenia zeszpecenia przyrody i krajobrazów przez wyrzucane i zalegające śmieci.

Zasady zero waste to bowiem - leżące w rękach nas wszystkich - odzyskiwanie i przetwarzanie zamiast zakopywania, składowania i spalania. To też wystrzeganie się żywności zatruwanej chemicznymi substancjami na każdym etapie produkcji. Żywności, która – zamiast odżywiać – jest źródłem wielu chorób (nowotwory) i przyczynia się do skracania ludzkiego życia. Ale skuteczne wdrażanie 5„R” [odrzuć (refuse), ogranicz (reduce), użyj ponownie (reuse/repair), poddaj recyklingowi (recycle), pomóż w zgniciu (rot)] to też baza dla biznesu, który zdolny jest uczynić odpady surowcami i z powrotem przetworzyć je na produkty.

Czy wiesz, że na Kielecczyźnie działa firma będąca liderem sprzedaży odzieży używanej w Europie, która z wyrzuconych na wysypiska tekstyliów potrafi produkować meble? Na Górnym Śląsku natomiast w 2024 r. powstał zakład posiadający 10% światowego (!) rynku odzyskiwania metali ziem rzadkich i innych szlachetnych surowców z wyrzuconej elektroniki… Okazuje się, że GOZ przynosi policzalne korzyści ekonomiczne, bo nie tylko poprawia stan fizycznego i psychicznego zdrowia obywateli (tak ważne wobec słabości systemu służby zdrowia), uniezależnia kraj (od importu, emisyjnego transportu), jest niskokosztowa (potrzebne materiały i surowce odzyskiwane są z odpadów versus z inwazyjnych dla przyrody kopalń, przemysłu ciężkiego itp.) oraz innowacyjna i po prostu – jednocześnie tradycyjna, jak i nowoczesna na miarę wyzwań cywilizacyjnych. 

Nauki ekonomiczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:30
  • śr., 2025-09-24 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Serce Durandarta w Don Kichocie Miguela de Cervantes

Don Kichote Miguela de Cervantes to dzieło, które wciąż nas zaskakuje. Czytając je z wielką szczegółowością, znaleźć w nim możemy pełen obraz Hiszpanii XVII stulecia. Autor zawarł w nim, często w sposób prześmiewczy, wszelkie aspekty epoki, w której dane mu było żyć, dotyczące najróżniejszych spraw: życia codziennego, wiary i literatury.

Na pograniczu ich wszystkich znajduje się z pozoru błachy epizod z jaskini w Montesinos (II, 23), kiedy bohater opisuje komitywę asystującą Belermie – żeńskiej postaci ze zbioru romanc ‒ która niesie na rękach płótno z namalowanym sercem ukochanego rycerza Durandarte. Scena sama w sobie dosyć dziwaczna, staje się jeszcze bardziej zagadkowa, gdyż owo serce nazwane jest: corazón de carne momia. Zwrot carne momia w XVII wieku był polisemiczny ─ i choć głównie używano go do określenia zabalsamowanego ciała ─ to także oznaczał zmumifikowane mięso, produkt ówczesnej farmakopei, które spożywane było w Europie jako cudotwórcze panaceum.

Wychodząc od fantasmagorycznej przygody Don Kichota w jaskini, przechodząc do przedstawienia rycerskiej opowieści Durandarta oraz miłości jego umiłowanej czyniącej z jego serca świecką relikwię, dochodzi się do metod lekarskich XVII stulecia. Analizuje się dokładnie historię narządu sercowego Durandarta i proces jego wyjęcia, a także podwójnego uwiecznienia (poprzez mumifikację oraz odtworzenie w obrazie), po to by zachować żywe wspomnienie postaci, której fragment ─ choć martwy ─ wciąż towarzyszył ukochanej. Przedstawiając aspekt materialny przedsięwzięcia, nie zapomina się o jego symbolice serca, będącego obrazem ludzkiej psychiki, przesiąkniętej irracjonalnymi przesądami, co stanowi dla Cervantesa podatny grunt, by stworzyć satyrę powieści rycerskich, zwyczajów oraz praktyk medycznych stosowanych w Hiszpanii XVII stulecia.

Nauki humanistyczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe wernisaż: „Subtelny powiew rokoka – wystawa wachlarzy rokokowych i neorokokowych”

Wystawa w siedzibie Instytutu Sztuki PAN, który mieści się w zrekonstruowanym po wojnie osiemnastowiecznym pałacu Marii Radziwiłłowej, będzie symbolicznym powrotem do czasów świetności tego miejsca, stanowiąc łącznik między przeszłością a teraźniejszością. Wachlarze, które w XVIII wieku stanowiły nieodzowne akcesorium eleganckiej damy, dzisiaj nie tylko wzbudzają zachwyt, ale też są przedmiotem zainteresowania historyków sztuki.

W okresie rokoka sztuka wytwarzania wachlarzy przeżywała swój największy rozkwit. Powstające wówczas przedmioty odznaczały się wyjątkowo wysokim poziomem wykonania i wspaniałą estetyką. Pod koniec XVIII wieku reprezentowany przez nie styl stał się niemodny. Tryumfalnie powrócił do łask za sprawą Marii Karoliny de Bourbon, księżnej de Berry, która w roku 1829 wydała wielki bal kostiumowy w stylu Ludwika XV. Jego uczestnicy wykorzystali w swych przebraniach zarówno wachlarze zabytkowe, jak i je naśladujące. Moda na wachlarze neorokokowe obowiązywała mniej więcej do roku 1860. Kolejne odrodzenie tej stylistyki nastąpiło na początku XX wieku i trwało do lat 30., a nawet dłużej...

Na wystawie pokazane zostaną obiekty od XVIII wieku do współczesności, które stanowią fragment unikatowej kolekcji studyjnej Jolanty Różalskiej z Instytutu Sztuki PAN, kuratorki wystawy i autorki m.in. książki Polski wachlarz malowany 1850-1914 (Warszawa 2006). Wystawę otworzy dyrektorka Instytutu Sztuki PAN prof. Ewa Dahlig-Turek, kuratorka opowie o prezentowanych eksponatach.

Obszar sztuki
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe “Mapy z przeszłością" i “Atlas Fontium”, czyli podróż w czasie i przestrzeni

Geografia historyczna, czyli połączenie historii i geografii, to bardzo ciekawa perspektywa patrzenia na otaczający nas świat: wydarzenia historyczne działy się bowiem w przestrzeni, a przestrzeń wypełniona jest wydarzeniami historycznymi. Jedną z możliwości spojrzenia zarówno na przestrzeń jak i na minione dzieje są dawne mapy, czyli takie, które opracowano w przeszłości przez dawnych kartografów, stosujących ówczesne metody pracy.

Przedstawimy opracowany w Instytucie Historii Polskiej Akademii Nauk geoportal “Mapy z przeszłością” (https://atlas.ihpan.edu.pl/pastmaps/) i jego możliwości: wyświetlanie dawnych map (XIX-XX w.), porównywanie ich ze sobą, lokalizację GPS (na urządzeniach mobilnych) czy też wyszukiwanie miejscowości. Uczestnicy będą mogli na żywo przeglądać geoportal na własnych smartfonach lub innych urządzeniach przenośnych oraz dzielić się swoimi odkryciami w mediach społecznościowych (Facebook, Twitter) pod hasztagiem #mapyzprzeszloscia.

Oprócz wspomnianego serwisu zaprezentowana zostanie również platforma „Atlas Fontium” (https://atlasfontium.pl/), na której znajdują się dawne i historyczne mapy, cyfrowe edycje źródeł, dane historyczne i opracowania wybranych tematów badawczych z historii Polski. Obie strony, w połączeniu z pozostałymi cyfrowymi zasobami IH PAN, umożliwiają samodzielną podróż w czasie i przestrzeni, stanowiąc zarazem inspirację do podejmowania własnych wypraw terenowych i odkrywania tajemnic historii lokalnej.

Nauki humanistyczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:00

©2025 Festiwal Nauki