chemia
Typ |
Tytuł![]() |
Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Chemiczna zagadka |
Warsztat polega na samodzielnym odkrywaniu zawartości probówek poprzez wykonywanie reakcji chemicznych. Uczniowie, w małych grupach, dostaną zestaw odczynników oraz probówki z nieznanymi substancjami. Korzystając z wiedzy o reakcjach charakterystycznych (strącanie, zmiana barwy, wydzielanie gazu), będą musieli zidentyfikować zawartość każdej z nich. Celem jest rozwijanie logicznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej i bezpiecznej pracy laboratoryjnej. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Chemik z wizytą u Ogrodnika |
Dzięki ciekawym doświadczeniom chemicznym będzie można dowiedzieć się i zobaczyć, jak w prosty sposób wykryć cukier zawarty w sokach wyciśniętych ze świeżych owoców, sprawdzić obecność azotanów w warzywach, czy też wyizolować zapachowe olejki eteryczne z przypraw kuchennych. Spotkanie zostanie przeprowadzone w formie aktywnej z publicznością. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Cząstki, atomy, cząsteczki… |
Cząstki to najmniejsze fragmenty materii. Pierwiastki to podstawowy chemiczny budulec wszechświata. Cząsteczki to już bardziej złożone struktury powstałe przez połączenie pierwiastków. Ale to wszystko elementy nanoświata. Czymm jest skala nano, czy my w ogóle "widzimy" pojedyncze cząsteczki? To będzie tematem naszej dyskusji. Zapraszam! |
|
|
Lekcja festiwalowa | Domowe mydło – zrób je sam! |
Uczniowie dowiedzą się, jak samodzielnie wykonać mydło z naturalnych składników, minimalizując wpływ na środowisko. Zajęcia będą miały charakter praktyczny – każdy uczestnik stworzy swoją kostkę mydła i pozna etapy produkcji, koszty oraz wpływ na ślad węglowy. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Świat atomów w komputerze: projektowanie nowych antybiotyków |
Antybiotyki są niezastąpione w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Gdybyśmy chcieli projektować nowe antybiotyki metodą "zgadywania" i testowania ich skuteczności doświadczalnie, trwałoby to bardzo długo i by było bardzo kosztowne. Z tego powodu każda cząsteczka, która może być nowym antybiotykiem, jest najpierw zaprojektowana w komputerze. W ten sposób sprawdza się jej miejsce wiązania, ocenia szanse na zwalczanie infekcji bakteryjnych oraz toksyczność. Cząsteczki, które pomyślnie przeszły ten etap, są następnie badane eksperymentalnie w laboratorium. Dopiero wiele lat później, po wielu badaniach i eksperymentach, taki lek może być zatwierdzony do podawania ludziom. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Związki chemiczne w żywności |
Zapraszamy młodych odkrywców na warsztaty laboratoryjne połączone ze zwiedzaniem Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, które mieści się w domu urodzenia noblistki. Podczas warsztatów chemicznych uczestnicy samodzielnie przeprowadzą badania analityczne mające na celu identyfikację związków chemicznych zawartych w różnych produktach spożywczych. Uczestnicy sprawdzą, które produkty są źródłem białka, odróżnią tłuszcze roślinne od zwierzęcych, oraz wykryją obecność skrobi lub cukru przy użyciu charakterystycznych reakcji chemicznych. W drugiej części zajęć uczniowie poznają historię życia i odkryć dwukrotnej laureatki Nagrody Nobla - Marii Skłodowskiej-Curie. |
|