Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

 Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji, jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

  • wt., 2021-09-21 11:00
Lekcja festiwalowa Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko?

Na lekcji festiwalowej podejmiemy tematy takie jak zrównoważony rozwój, wpływ produkcji żywności na środowisko, ślady środowiskowe oraz jak sposób odżywiania może sprawić, że będziemy bardziej eko.

  • wt., 2021-09-21 11:00
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Lekcja festiwalowa dostarczy informacji na temat żywności produkowanej dla kosmonautów, techniki tego procesu i zalet żywności liofilizowanej.

  • śr., 2021-09-22 10:00
Lekcja festiwalowa Ile znaczy kryształ lodu w lodach spożywczych ? – zobacz lody pod mikroskopem.

Lekcja dostarczy informacji na temat struktury lodów spożywczych widzianej pod mikroskopem, a także informacji na temat znaczenia wielkości kryształów lodu w trakcie produkcji i przechowywania lodów spożywczych.

  • czw., 2021-09-23 10:00
Lekcja festiwalowa Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Na lekcji festiwalowej podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci do tego, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Omówienie możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na przykładzie jabłek i soków warzywnych.

  • czw., 2021-09-23 11:00
Lekcja festiwalowa Żywność – jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Zaprezentowanie kilku przykładów nowych, niestandardowych produktów żywnościowych.

  • pt., 2021-09-24 09:30
Lekcja festiwalowa Czy wiemy, w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dot. tego, jak świat wyglądałby bez opakowań oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

  • pt., 2021-09-24 12:00