Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Powlekanie żywności |
Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji, jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko? |
Na lekcji festiwalowej podejmiemy tematy takie jak zrównoważony rozwój, wpływ produkcji żywności na środowisko, ślady środowiskowe oraz jak sposób odżywiania może sprawić, że będziemy bardziej eko. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Lekcja festiwalowa dostarczy informacji na temat żywności produkowanej dla kosmonautów, techniki tego procesu i zalet żywności liofilizowanej. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Ile znaczy kryształ lodu w lodach spożywczych ? – zobacz lody pod mikroskopem. |
Lekcja dostarczy informacji na temat struktury lodów spożywczych widzianej pod mikroskopem, a także informacji na temat znaczenia wielkości kryształów lodu w trakcie produkcji i przechowywania lodów spożywczych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne? |
Na lekcji festiwalowej podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci do tego, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Omówienie możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na przykładzie jabłek i soków warzywnych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Żywność – jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Zaprezentowanie kilku przykładów nowych, niestandardowych produktów żywnościowych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Czy wiemy, w czym jemy? |
Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dot. tego, jak świat wyglądałby bez opakowań oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności. |
|