Nauki rolnicze i leśne
| Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
|---|---|---|---|---|
| Spotkanie festiwalowe | Co nam opowie słój roczny? |
Drzewa rosnące w naszym kraju co roku wytwarzają słoje roczne. Na formowanie słojów rocznych wpływają różne czynnik np. warunki panujące w lesie, temperatura czy deszcz. Słoje roczne to ogromna baza wiedzy pozwalająca poznawać tajniki wzrostu drzew. Spotkanie dotyczące słojów rocznych realizowane będzie w specjalistycznym laboratorium Instytutu Nauk Leśnych SGGW w Warszawie. Przy wykorzystaniu zaawansowanej aparatury będzie możliwość przyjrzenia się słojom rocznym różnych drzew oraz odkrycia ciekawych informacji skrywanych przez drzewa. |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Czyje są lasy w Polsce i co z tego wynika dla społeczeństwa? |
Krótki wykład z długą dyskusją na tematy związane z tytułem oraz przeszłą, obecną i przyszłą sytuacją w lasach Polski. Przeznaczony dla dorosłych i dla młodzieży zainteresowanej tematem. Lasy w Polsce mają swoich właścicieli. Różnią się pod względem własności i stanu zainteresowania, sposobów zagospodarowania, funkcji i reżimów ochrony. Różnią się także pod względem praw i obowiązków właścicieli i zarządców. Jakie mamy prawa jako społeczeństwo do korzystania z lasów różnej własności? Skąd czerpać informacje o własności lasu, w których spędzamy czas, jego funkcjach i płynących z tego ograniczeniach? Ze struktury własnościowej wynika, że większość lasów należy do państwa. Są lasami publicznymi. Co z tego wynika dla nas jako społeczeństwa? Czy własność Skarbu Państwa jest tożsama z własnością lasu przez każdego z nas? Gospodarka leśna jest oparta na dokumentach planistycznych: planie urządzenia lasu w lasach państwowych i uproszczonym planie urządzenia w przypadku lasów prywatnych. Obecne prawo pozwala na udział przedstawicieli społeczeństwa w systemie planowania i sterowania gospodarką leśną, chociaż ten proces jest krytykowany jako fasadowy i nieskuteczny. Dlaczego? Co można i trzeba w nim zmienić? Istnieją przykłady ciekawych rozwiązań partycypacyjnych w procesach planistycznych związanych z planowaniem przestrzeni. Które z nich warto zaadoptować w lasach? |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Drzewa i ludzie - w poszukiwaniu genius loci Parku SGGW w Ursynowie |
Wycieczka śladami dziejów drzew i ludzi, których intrygujący splot obejmuje ewolucyjne anachronizmy, żywe skamieniałości i nowych przybyszów z jednej strony, a umiłowanie roślin i różne na nie spojrzenie z drugiej. Na zabytkowe założenie parku SGGW w Ursynowie spojrzymy okiem jego pierwszych właścicieli doby romantyzmu i pozytywizmu, zobaczymy co pozostawił w nim Julian Ursyn Niemcewicz,. a także odkryjemy jakie koncepcje realizowali tu botanicy związani z uczelnią. |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności |
Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności. Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór. Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat. Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta. Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów! |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności |
Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności. Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór. Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat. Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta. Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów! |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności |
Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności. Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór. Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat. Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta. Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów! |
Nauki rolnicze i leśne |
|
| Spotkanie festiwalowe | Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności |
Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności. Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór. Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat. Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta. Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów! |
Nauki rolnicze i leśne |
|


