Polskie Towarzystwo Chemiczne we współpracy z Wydziałem Technologii Żywności SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo? |
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. Szczególnie istotnym celem ich stosowania w procesie peklowania mięsa jest wytworzenie stabilnej po obróbce termicznej barwy oraz aromatu i smaku typowego dla mięsa peklowanego. Należy jednak pamiętać, iż obecność azotanów (III) i (V) oraz ich pochodnych może być szkodliwa dla zdrowia człowieka. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Za co kochamy czekoladę? |
Co powoduje, że jedzenie czekolady tak wielu ludziom sprawia przyjemność? Czy to tylko słodki smak, a może coś więcej? Czy czekolada uzależnia? Czy może leczyć? Czy biała czekolada to naprawdę czekolada? To tylko niektóre pytania na które odpowiemy. Podczas wykładu postaramy się również wykazać, że czekolada może być zdrowsza od niejednego warzywa. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Chemik z wizytą u Ogrodnika |
Dzięki ciekawym doświadczeniom chemicznym będzie można dowiedzieć się i zobaczyć, jak w prosty sposób wykryć cukier zawarty w sokach wyciśniętych ze świeżych owoców, sprawdzić obecność azotanów w warzywach, czy też wyizolować zapachowe olejki eteryczne z przypraw kuchennych. Spotkanie zostanie przeprowadzone w formie aktywnej z publicznością. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Jak Maria Skłodowska-Curie odkrywała rad, czyli promieniotwórczość wokół nas |
Maria Skłodowska-Curie, polska uczona wszechczasów, dwukrotna noblistka, która zajmowała się badaniami nad promieniotwórczością polonu i radu. Poznamy ciekawostki i anegdoty dotyczące Marii oraz przeanalizujemy aktualne korzyści i zagrożenia, które niesie ze sobą promieniotwórczość. |
|