Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?

Numer: 
778

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. Szczególnie istotnym celem ich stosowania w procesie peklowania mięsa jest wytworzenie stabilnej po obróbce termicznej barwy oraz aromatu i smaku typowego dla mięsa peklowanego. Należy jednak pamiętać, iż obecność azotanów (III) i (V) oraz ich pochodnych może być szkodliwa dla zdrowia człowieka.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 23 Września, 2024 - 09:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Czy mogą być szkodliwe dla zdrowia?
prof. dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
Budynek nr 32 (zielony), 2 piętro
Stacjonarne

©2024 Festiwal Nauki