Związki chemiczne w żywności

Numer: 
704

Zapraszamy młodych odkrywców na warsztaty laboratoryjne połączone ze zwiedzaniem Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, które mieści się w domu urodzenia noblistki. Podczas warsztatów chemicznych uczestnicy samodzielnie przeprowadzą badania analityczne mające na celu identyfikację związków chemicznych zawartych w różnych produktach spożywczych. Uczestnicy sprawdzą, które produkty są źródłem białka, odróżnią tłuszcze roślinne od zwierzęcych, oraz wykryją obecność skrobi lub cukru przy użyciu charakterystycznych reakcji chemicznych. W drugiej części zajęć uczniowie poznają historię życia i odkryć dwukrotnej laureatki Nagrody Nobla - Marii Skłodowskiej-Curie. 

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 22 Września, 2025 - 09:30 do 11:00
poniedziałek, 22 Września, 2025 - 12:00 do 13:30
piątek, 26 Września, 2025 - 09:30 do 11:00
piątek, 26 Września, 2025 - 12:00 do 13:30
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Podczas zajęć uczestnicy zidentyfikują związki chemiczne zawarte w produktach spożywczych oraz poznają historię życia i odkryć Marii Skłodowskiej-Curie.
Dodatkowe informacje: 

Podczas zajęć w laboratorium wymagane jest stosowanie odzieży ochronnej — okularów ochronnych i fartuchów (zapewnia organizator).

Współorganizator: 
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
dr inż.
Rafał
Walczak
mgr
Aleksandra
Grabowska
Miejsce spotkania: 
ul. Freta 16
00-227 Warszawa
Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki