Związki chemiczne w żywności
Numer:
691
Zapraszamy młodych odkrywców na warsztaty laboratoryjne połączone ze zwiedzaniem Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, które mieści się w domu urodzenia noblistki. Podczas warsztatów chemicznych uczestnicy samodzielnie przeprowadzą badania analityczne mające na celu identyfikację związków chemicznych zawartych w różnych produktach spożywczych. Uczestnicy sprawdzą, które produkty są źródłem białka, odróżnią tłuszcze roślinne od zwierzęcych, oraz wykryją obecność skrobi lub cukru przy użyciu charakterystycznych reakcji chemicznych. W drugiej części zajęć uczniowie poznają historię życia i odkryć dwukrotnej laureatki Nagrody Nobla - Marii Skłodowskiej-Curie.
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
poniedziałek, 23 Września, 2024 - 09:30
poniedziałek, 23 Września, 2024 - 12:00
Czas trwania:
90 minut
Opis skrócony:
Podczas zajęć uczestnicy zidentyfikują związki chemiczne zawarte w produktach spożywczych oraz poznają historię Marii Skłodowskiej-Curie.
Dodatkowe informacje:
Podczas zajęć w laboratorium wymagane jest stosowanie odzieży ochronnej - okularów ochronnych i fartuchów (zapewnia organizator).
Organizator:
Współorganizator:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
dr inż.
Rafał
Walczak
mgr
Aleksandra
Grabowska
Miejsce spotkania:
ul. Freta 16
00-227 Warszawa
Stacjonarne
Ocena: