Instytut Nauk o Żywności
| Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
|---|---|---|---|---|
| Lekcja festiwalowa | Opakowania jadalne |
Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Jak powstaje mleko i miód w proszku? |
Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa - prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in. charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – sypkość, gęstość nasypowa, analiza zdjęć mikroskopowych. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Lekcja dostarczy informacji na temat żywności produkowanej dla kosmonautów, techniki tego procesu i zalet żywności liofilizowanej. Jak smakują kosmiczne truskawki? Dowiecie się na lekcji. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Powlekanie żywności |
Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! |
|
|
| Spotkanie festiwalowe | Dlaczego kanapka w plecaku pleśnieje, czyli co wiesz o grzybach strzępkowych? |
Dowiemy się dlaczego pleśnie występują tak powszechnie w naszym otoczeniu. Mykotoksyny – a cóż to jest? Żywność produkują, ale i psują… – przegląd najważniejszych gatunków grzybów strzępkowych. Co można zrobić, żeby zapobiec rozwojowi pleśni? |
Nauki biologiczne |
|
| Lekcja festiwalowa | Wielki świat mikroorganizmów |
Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe). |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Prawda i mity o parówkach |
W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Wielki świat mikroorganizmów |
Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe). |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem |
Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem |
Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Na tropie etykiet żywności |
Czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Czyli o tym, co musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego. Kupując żywność, często patrzymy na cenę, markę czy atrakcyjność opakowania. Ale czy zwracasz uwagę na etykietę? To właśnie tam kryją się najważniejsze informacje o produkcie, który trafia na Twój talerz. Etykieta żywności to nie tylko zbiór drobnego druku – to prawny obowiązek i Twoje prawo do wiedzy. |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! |
|
|
| Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! |
|
|
| Spotkanie festiwalowe | Akademia Magicznej Chemii |
Podczas wykładu w naszej Akademii zademonstrujemy różnorodne eksperymenty chemiczne z zaskakującymi efektami: zmiany barw, objętości, temperatury itp. Zmierzymy się z zadaniem alchemika z dawnych wieków. Postaramy się w przystępny sposób wyjaśnić, jak nauka tłumaczy zaprezentowane interesujące przemiany. Podamy przepisy na bezpieczne domowe wersje niektórych reakcji. Chętni będą mogli sprawdzić się w kilku konkursach z magicznymi chemicznymi zagadkami lub wykonać kilka prostych doświadczeń. Za udział w wykładzie będzie można otrzymać Certyfikat Wtajemniczenia I stopnia w dziedzinie Magicznej Chemii. |
Nauki chemiczne |
|


