Alternatywne proteiny zamiast tradycyjnych białek odzwierzęcych: dlaczego warto i jak zachęcać?
Tradycyjne źródła białka, czyli mięso i nabiał, można zastąpić w diecie innymi białkami, na wytworzenie których zużywa się znacząco mniej energii, wody, czy innych zasobów środowiskowych. Nowe rodzaje żywności z alternatywnych źródeł białka są produkowane z mikroalg, różnych rodzajów grzybów, insektów, rzepaku, czy innych roślin i mikroorganizmów. Wykład prezentuje, jak zamiana w diecie tradycyjnych białek na białka alternatywne wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Poszerzy wiedzę słuchaczy, na temat tego, jakie kompetencje, jakie przekonania, jakie emocje, jakie normy społeczne i kulturowe determinują, że ludzie decydują się zmieniać swoje zachowania żywieniowe w tym zakresie. Jak jest z akceptacją spożywania alternatywnych białek w Polsce, w porównaniu z Norwegią, Danią, Niemcami czy Włochami? Jak i dlaczego namówić koleżankę na spróbowanie chipsów wysokobiałkowych ze świerszcza lub mącznika a kolegę do zamiany burgera z wieprzowiny na burgera z białka z rzepaku i soi?