Alternatywne proteiny zamiast tradycyjnych białek odzwierzęcych: dlaczego warto i jak zachęcać?

Numer: 
92

Tradycyjne źródła białka, czyli mięso i nabiał, można zastąpić w diecie innymi białkami, na wytworzenie których zużywa się znacząco mniej energii, wody, czy innych zasobów środowiskowych. Nowe rodzaje żywności z alternatywnych źródeł białka są produkowane z mikroalg, różnych rodzajów grzybów, insektów, rzepaku, czy innych roślin i mikroorganizmów. Wykład prezentuje, jak zamiana w diecie tradycyjnych białek na białka alternatywne wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Poszerzy wiedzę słuchaczy, na temat tego, jakie kompetencje, jakie przekonania, jakie emocje, jakie normy społeczne i kulturowe determinują, że ludzie decydują się zmieniać swoje zachowania żywieniowe w tym zakresie. Jak jest z akceptacją spożywania alternatywnych białek w Polsce, w porównaniu z Norwegią, Danią, Niemcami czy Włochami? Jak i dlaczego namówić koleżankę na spróbowanie chipsów wysokobiałkowych ze świerszcza lub mącznika a kolegę do zamiany burgera z wieprzowiny na burgera z białka z rzepaku i soi?

Typ spotkania: 
Lokalizacja dnia nauki: 
Forma: 
Język: 
Termin: 
niedziela, 22 Września, 2024 - 11:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Tradycyjne źródła białka, można zastąpić białkami alternatywnymi. Omówimy wpływ tych zmian na zdrowie oraz społeczne i kulturowe czynniki determinujące akceptację nowych białek w różnych krajach.
Organizator: 
prof. dr hab.
Aleksandra
Łuszczyńska
Miejsce spotkania: 
ul. Chodakowska 19/31
03-815 Warszawa
sala 305, piętro III

©2024 Festiwal Nauki