Jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności

Numer: 
163

Zapraszamy do odkrycia profesjonalnej analizy sensorycznej żywności. To niezwykle istotny proces, wykorzystywany przez panel ekspertów do oceny jakości produktów spożywczych. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żywność oceniamy wyłącznie na podstawie smaku, w rzeczywistości wzrok, węch a nawet dotyk, odgrywają kluczową rolę w postrzeganiu żywności.

Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych. W tym celu przygotowaliśmy zestaw testów sensorycznych. 

Uczestnicy wezmą udział m.in. w eksperymencie z zastosowaniem metody trójkątowej. Technika ta polega na porównaniu trzech próbek – dwóch identycznych oraz jednej różniącej się od pozostałych. Zadaniem Uczestników będzie określenie, która próbka odbiega od reszty, a także wskazanie cech wyróżniających, gdyż niejednokrotnie niewielkie zmiany w składzie produktów mogą wpływać na ich odbiór.

Ponadto podczas warsztatów Uczestnicy dowiedzą się, że nie wszyscy ludzie postrzegają kolory w ten sam sposób. W ramach testu na daltonizm Uczestnicy przekonają się, czy prawidłowo rozpoznają barwy oraz dowiedzą się, w jaki sposób osoby z zaburzeniami rozróżniania kolorów mogą postrzegać świat.

Dodatkowo Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić znaczenie zapachu w postrzeganiu żywności. Zapach odgrywa istotną rolę w analizie jakości produktów spożywczych – od identyfikacji pożądanych cech, takich jak świeżość czy intensywność aromatu, po wykrywanie ewentualnych niepożądanych nut zapachowych. Uczestnicy poznają techniki oceny zapachu stosowane w laboratoriach sensorycznych, nauczą się rozróżniać poszczególne aromaty oraz dowiedzą się, jak zapach wpływa na ogólną percepcję smaku i akceptowalność produktu przez konsumenta.

Warsztaty będą pełne naukowej zabawy, fascynujących eksperymentów i odkryć, które nie tylko rozbudzą ciekawość, ale również pozwolą lepiej zrozumieć znaczenie zmysłów w codziennym życiu. Zapraszamy do wspólnego odkrywania tajników analizy sensorycznej żywności i poznawania fascynującego świata zapachów oraz kolorów!

Typ spotkania: 
Forma: 
Dedykowane: 
Język: 
Termin: 
wtorek, 23 Września, 2025 - 10:00 do 11:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 11:00 do 12:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 12:00 do 13:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 13:00 do 14:00
Opis skrócony: 
Uczestnicy warsztatu dowiedzą się, jak przebiega profesjonalna analiza sensoryczna żywności oraz w jaki sposób specjaliści ds. żywności wykorzystują zmysły do oceny produktów spożywczych.
Dodatkowe informacje: 

Zapraszamy dzieci w wieku 6–10 lat.
Prosimy przybyć 15 minut przed rozpoczęciem.

Zapisy: 
Tak
Zapisy od 15 IX pod adresem: 
justyna.szczepanska@ibprs.pl; magdalena.antonik@ibprs.pl
dr inż.
Justyna
Szczepańska-Stolarczyk
mgr
Magdalena
Cywińska-Antonik
mgr inż.
Anna
Ignaczak
mgr
Marta
Wójcik
Miejsce spotkania: 
ul. Rakowiecka 36
02-532 Warszawa

©2025 Festiwal Nauki