1. Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? 2. O ruchu w brzuchu!

Numer: 
648

Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka. W części praktycznej obliczą długość własnego przewodu pokarmowego oraz przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne, dzięki którym poznaję rolę śliny i żółci w trawieniu węglowodanów złożonych (skrobi) i tłuszczu.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 25 Września, 2025 - 10:00 do 13:00
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Co się rusza w żywności, czyli o "dobrych" i "złych" mikroorganizmach. Przez quiz i doświadczenie dzieci poznają trawienie.
Dodatkowe informacje: 

Klasa zostanie podzielona na dwie grupy i każda z nich będzie uczestniczyć w obu lekcjach.

dr
Małgorzata
Jałosińska
dr inż.
Katarzyna
Kajak-Siemaszko
dr inż.
Elżbieta
Rosiak
dr inż.
Ewa
Fűrstenberg
dr hab. inż.
Katarzyna
Dziendzikowska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa

Budynek 32 (zielony)

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki