1. Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? 2. O ruchu w brzuchu!
Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.
W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.
Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka. W części praktycznej obliczą długość własnego przewodu pokarmowego oraz przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne, dzięki którym poznaję rolę śliny i żółci w trawieniu węglowodanów złożonych (skrobi) i tłuszczu.
Klasa zostanie podzielona na dwie grupy i każda z nich będzie uczestniczyć w obu lekcjach.
Budynek 32 (zielony)


