Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Co nam opowie słój roczny?

Drzewa rosnące w naszym kraju co roku wytwarzają słoje roczne. Na formowanie słojów rocznych wpływają różne czynnik np. warunki panujące w lesie, temperatura czy deszcz. Słoje roczne to ogromna baza wiedzy pozwalająca poznawać tajniki wzrostu drzew.

Spotkanie dotyczące słojów rocznych realizowane będzie w specjalistycznym laboratorium Instytutu Nauk Leśnych SGGW w Warszawie. Przy wykorzystaniu zaawansowanej aparatury będzie możliwość przyjrzenia się słojom rocznym różnych drzew oraz odkrycia ciekawych informacji skrywanych przez drzewa.

Nauki rolnicze i leśne
  • sob., 2025-09-20 11:00 do 12:00
Spotkanie festiwalowe Czyje są lasy w Polsce i co z tego wynika dla społeczeństwa?

Krótki wykład z długą dyskusją na tematy związane z tytułem oraz przeszłą, obecną i przyszłą sytuacją w lasach Polski. Przeznaczony dla dorosłych i dla młodzieży zainteresowanej tematem.

Lasy w Polsce mają swoich właścicieli. Różnią się pod względem własności i stanu zainteresowania, sposobów zagospodarowania, funkcji i reżimów ochrony. Różnią się także pod względem praw i obowiązków właścicieli i zarządców. Jakie mamy prawa jako społeczeństwo do korzystania z lasów różnej własności? Skąd czerpać informacje o własności lasu, w których spędzamy czas, jego funkcjach i płynących z tego ograniczeniach? Ze struktury własnościowej wynika, że większość lasów należy do państwa. Są lasami publicznymi. Co z tego wynika dla nas jako społeczeństwa? Czy własność Skarbu Państwa jest tożsama z własnością lasu przez każdego z nas?

Gospodarka leśna jest oparta na dokumentach planistycznych: planie urządzenia lasu w lasach państwowych i uproszczonym planie urządzenia w przypadku lasów prywatnych. Obecne prawo pozwala na udział przedstawicieli społeczeństwa w systemie planowania i sterowania gospodarką leśną, chociaż ten proces jest krytykowany jako fasadowy i nieskuteczny. Dlaczego? Co można i trzeba w nim zmienić? Istnieją przykłady ciekawych rozwiązań partycypacyjnych w procesach planistycznych związanych z planowaniem przestrzeni. Które z nich warto zaadoptować w lasach?

Nauki rolnicze i leśne
  • sob., 2025-09-20 11:00 do 13:00
Spotkanie festiwalowe O pożytkach z chodzenia z dziećmi do teatru

Coroczne badania Centrum Badania Opinii Społecznej wskazują, że chodzenie do teatru nie jest dla Polaków preferowaną formą rozrywki i spędzania wolnego czasu. W tej sytuacji
nie dziwi więc fakt, że dorośli mieszkańcy Polski nie zabierają do teatrów także swoich dzieci, a młodzi widzowie – dzieci i młodzież – oglądają przedstawienia teatralne z grupami
przedszkolnymi i szkolnymi i… często za takimi wyjściami nie przepadają. 

Współczesne przedstawienia dla dzieci są natomiast – przynajmniej w dużej części – bardzo zaangażowane i aktualne, jeżeli chodzi o poruszaną tematykę, niezwykle atrakcyjne widowiskowo i często nie ustępują filmom w kwestii scenicznych efektów, a także edukujące i wychowujące w sposób nienachalny, niemoralizatorski i raczej zostawiający pole do namysłu i refleksji, niż dający gotowe odpowiedzi.

Być może rodzice, dziadkowie, opiekunowie nie wiedzą, jakie korzyści może przynieść wszystkim – im, dzieciom i całym rodzinom – wspólne oglądanie przedstawień dla najmłodszych. One wcale nie musza być nudne dla starszej części publiczności. Jako badaczka teatrów dla dzieci, ale także mama nastolatka, postaram się przekonać o tym
odbiorców mojego wystąpienia, podpowiadając im dlaczego warto chodzić z dziećmi do dedykowanych im teatrów.

Nauki społeczne
  • sob., 2025-09-20 17:00 do 18:30
Spotkanie festiwalowe Drzewa i ludzie - w poszukiwaniu genius loci Parku SGGW w Ursynowie

Wycieczka śladami dziejów drzew i ludzi, których intrygujący splot obejmuje ewolucyjne anachronizmy, żywe skamieniałości i nowych przybyszów z jednej strony, a umiłowanie roślin i różne na nie spojrzenie z drugiej.

Na zabytkowe założenie parku SGGW w Ursynowie spojrzymy okiem jego pierwszych właścicieli doby romantyzmu i pozytywizmu, zobaczymy co pozostawił w nim Julian Ursyn Niemcewicz,. a także odkryjemy jakie koncepcje realizowali tu botanicy związani z uczelnią.

Nauki rolnicze i leśne
  • ndz., 2025-09-21 12:00 do 14:30
Lekcja festiwalowa Nie każda zieleń cieszy kota – o roślinach, które szkodzą

Rośliny doniczkowe to ozdoba wielu mieszkań – dodają zieleni, poprawiają nastrój i wpływają na jakość powietrza. Niestety, nie wszystkie są bezpieczne dla naszych pupili. W trakcie tej lekcji przyjrzymy się najczęstszym przypadkom zatruć kotów roślinami domowymi. Dowiemy się, które gatunki są szczególnie niebezpieczne, jakie objawy mogą sugerować zatrucie oraz jak postępować w sytuacji zagrożenia. Pokażemy również, jakie rośliny można bezpiecznie uprawiać w domu, dzieląc przestrzeń z kotem.

Lekcja ma charakter popularnonaukowy – łączy wiedzę z zakresu biologii, weterynarii i toksykologii z praktycznymi wskazówkami dla opiekunów zwierząt. Zajęcia prowadzi lekarz weterynarii z doświadczeniem dydaktycznym i klinicznym, który na co dzień zajmuje się toksykologią zwierząt towarzyszących.

Zapraszamy wszystkich miłośników zwierząt – szczególnie tych, którzy mają w domu kota lub planują go przygarnąć. To lekcja, która może uratować życie Twojemu pupilowi!

  • pon., 2025-09-22 09:00 do 11:00
  • pon., 2025-09-22 11:30 do 13:30
Lekcja festiwalowa Po co komu enzymy? - odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych

Podczas zajęć zbadamy wpływ temperatury, stężenia jonów wodorowych (pH) oraz inhibitora (czynnika hamującego) na szybkość reakcji przebiegającej z udziałem enzymu, na przykładzie fosfatazy kwaśnej. Aktywność fosfatazy kwaśnej silnie wzrasta w niektórych chorobach nowotworowych, w chorobach wątroby i kości. Stąd też jest wykorzystywana w diagnostyce medycznej jako tzw. enzym wskaźnikowy. Z kolei rolą fosfatazy u roślin jest uwalnianie fosforanu ze związków organicznych m.in. w warunkach stresu środowiskowego np. zasolenia, deficytu wody czy ataku patogenów.

 Jak zmienia się szybkość reakcji gdy enzym znajduje się w mniej sprzyjających warunkach? Na to i inne pytania postaramy się opowiedzieć podczas naszych wspólnych działań eksperymentalnych w laboratorium.

  • pon., 2025-09-22 09:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 09:00 do 12:00
Lekcja festiwalowa Preparowanie i etykietowanie owadów

W trakcie zajęć uczestnicy nabędą wiedzę na temat budowy, preparowania i etykietowania postaci imaginalnych owadów. Samodzielnie spreparują, oznaczą i zaetykietują jeden okaz chrząszcza. W efekcie posiądą umiejętność zakładania i prowadzenia entomologicznych kolekcji naukowych.

  • pon., 2025-09-22 10:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 15:00
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 15:00
Lekcja festiwalowa Błony komórkowe: roślinne furtki i sekretne przejścia

Jakie tajemnice kryją się za błoną komórkową – "furtką" a może „sekretnym przejściem” kontrolującym życie komórki? Czy zastanawialiście się kiedyś, jak komórki „decydują” co wpuścić, a co zatrzymać na zewnątrz? Na tych zajęciach dowiecie się, jak błony komórkowe działają niczym strażnicy, chroniąc wnętrze komórki przed światem zewnętrznym. Odkryjecie, jak błona sprytnie zarządza ruchem substancji niczym strażnik, pilnując dostępu do wnętrza komórki i co się dzieje, gdy mechanizm ten zostaje zakłócony. Zmierzycie wyciek elektrolitów z tkanek roślinnych poddanych działaniu różnych czynników fizycznych, co pozwoli ocenić integralność struktury i funkcjonalność błon komórkowych. Będziecie mieli okazję zobaczyć zjawisko plazmolizy, gdy protoplast komórki zaczynają „kurczyć się” i walczyć o przetrwanie w niesprzyjających warunkach. Stworzycie również „drzewka osmotyczne” – interesujące struktury przypominające miniaturowe drzewa rosnące dzięki różnicom stężeń. Jeśli interesuje was, jak funkcjonuje 'niewidoczna straż graniczna' każdej komórki i chcecie zobaczyć te procesy na własne oczy, te zajęcia są właśnie dla was!"

  • pon., 2025-09-22 11:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Niebezpieczne kleszcze

Uczniowie zapoznają się z biologią występujących w Polsce kleszczy, przede wszystkim zwyczajnego i pastwiskowego, ale także innych gatunków. Prowadzący omówi objawy najważniejszych chorób przenoszonych przez kleszcze (zapalenie mózgu i opon mózgowych oraz borelioza u ludzi, a także babeszjoza u psów). Przedstawione zostaną sposoby unikania ataku kleszczy i usuwania ich jeśli już do ataku doszło. Przewiduje się także oglądanie spreparowanych kleszczy i okazów żywych (jeśli uda się takowe złapać).

  • pon., 2025-09-22 11:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Nie każda zieleń cieszy kota – o roślinach, które szkodzą

Rośliny doniczkowe to ozdoba wielu mieszkań – dodają zieleni, poprawiają nastrój i wpływają na jakość powietrza. Niestety, nie wszystkie są bezpieczne dla naszych pupili. W trakcie tej lekcji przyjrzymy się najczęstszym przypadkom zatruć kotów roślinami domowymi. Dowiemy się, które gatunki są szczególnie niebezpieczne, jakie objawy mogą sugerować zatrucie oraz jak postępować w sytuacji zagrożenia. Pokażemy również, jakie rośliny można bezpiecznie uprawiać w domu, dzieląc przestrzeń z kotem.

Lekcja ma charakter popularnonaukowy – łączy wiedzę z zakresu biologii, weterynarii i toksykologii z praktycznymi wskazówkami dla opiekunów zwierząt. Zajęcia prowadzi lekarz weterynarii z doświadczeniem dydaktycznym i klinicznym, który na co dzień zajmuje się toksykologią zwierząt towarzyszących.

Zapraszamy wszystkich miłośników zwierząt – szczególnie tych, którzy mają w domu kota lub planują go przygarnąć. To lekcja, która może uratować życie Twojemu pupilowi!

  • pon., 2025-09-22 09:00 do 11:00
  • pon., 2025-09-22 11:30 do 13:30
Lekcja festiwalowa Niebezpieczne kleszcze

Uczniowie zapoznają się z biologią występujących w Polsce kleszczy, przede wszystkim zwyczajnego i pastwiskowego, ale także innych gatunków. Prowadzący omówi objawy najważniejszych chorób przenoszonych przez kleszcze (zapalenie mózgu i opon mózgowych oraz borelioza u ludzi, a także babeszjoza u psów). Przedstawione zostaną sposoby unikania ataku kleszczy i usuwania ich jeśli już do ataku doszło. Przewiduje się także oglądanie spreparowanych kleszczy i okazów żywych (jeśli uda się takowe złapać).

  • pon., 2025-09-22 11:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Preparowanie i etykietowanie owadów

W trakcie zajęć uczestnicy nabędą wiedzę na temat budowy, preparowania i etykietowania postaci imaginalnych owadów. Samodzielnie spreparują, oznaczą i zaetykietują jeden okaz chrząszcza. W efekcie posiądą umiejętność zakładania i prowadzenia entomologicznych kolekcji naukowych.

  • pon., 2025-09-22 10:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 15:00
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 15:00
Lekcja festiwalowa Opakowania jadalne

Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych.

  • wt., 2025-09-23 09:00 do 10:00
Lekcja festiwalowa Po co komu enzymy? - odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych

Podczas zajęć zbadamy wpływ temperatury, stężenia jonów wodorowych (pH) oraz inhibitora (czynnika hamującego) na szybkość reakcji przebiegającej z udziałem enzymu, na przykładzie fosfatazy kwaśnej. Aktywność fosfatazy kwaśnej silnie wzrasta w niektórych chorobach nowotworowych, w chorobach wątroby i kości. Stąd też jest wykorzystywana w diagnostyce medycznej jako tzw. enzym wskaźnikowy. Z kolei rolą fosfatazy u roślin jest uwalnianie fosforanu ze związków organicznych m.in. w warunkach stresu środowiskowego np. zasolenia, deficytu wody czy ataku patogenów.

 Jak zmienia się szybkość reakcji gdy enzym znajduje się w mniej sprzyjających warunkach? Na to i inne pytania postaramy się opowiedzieć podczas naszych wspólnych działań eksperymentalnych w laboratorium.

  • pon., 2025-09-22 09:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 09:00 do 12:00
Lekcja festiwalowa Jak powstaje mleko i miód w proszku?

Zajęcia będą składały się z części wykładowej oraz laboratoryjnej. Część wykładowa - prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in.  charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – sypkość, gęstość nasypowa, analiza zdjęć mikroskopowych.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:30
Lekcja festiwalowa Preparowanie i etykietowanie owadów

W trakcie zajęć uczestnicy nabędą wiedzę na temat budowy, preparowania i etykietowania postaci imaginalnych owadów. Samodzielnie spreparują, oznaczą i zaetykietują jeden okaz chrząszcza. W efekcie posiądą umiejętność zakładania i prowadzenia entomologicznych kolekcji naukowych.

  • pon., 2025-09-22 10:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 15:00
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 15:00
Lekcja festiwalowa Sekrety dzikich mieszkańców miasta

Gra terenowa połączona z warsztatami, mająca na celu zapoznanie uczestników z biologią i ekologią gatunków ssaków żyjących w naszym najbliższym otoczeniu, zasadami tropienia i rozpoznawania śladów obecności zwierząt. Na kampusie SGGW uczestnicy gry będą poszukiwali śladów obecności zwierząt, np. tropy, odchody, ślady żerowania, schronienia. Na podstawie zebranych materiałów, uczestnicy gry będą identyfikowali gatunki zwierząt, co będzie punktem wyjścia do rozmowy na temat biologii i ekologii ssaków żyjących w mieście.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa Smaki i zapachy żywności

Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu.  Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! 

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 14:00
  • czw., 2025-09-25 10:00 do 12:00
  • czw., 2025-09-25 12:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Lekcja dostarczy informacji na temat żywności produkowanej dla kosmonautów, techniki tego procesu i zalet żywności liofilizowanej. Jak smakują kosmiczne truskawki? Dowiecie się na lekcji.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
Lekcja festiwalowa Wirusy – nieproszeni goście

Wirus - w dosłownym tłumaczeniu z łaciny virus - jad, oznacza, że wirusy są czynnikami wyłącznie patogennymi. Jednak warto dodać, że są to nie tylko niebezpieczni wrogowie, lecz również współtowarzysze, najdyskretniejsi współpracownicy. Są wszędzie, wewnątrz nas i na zewnątrz, zadziwiają skutecznością działania do tego stopnia, iż można ich uznać za doskonałą formę życia. Ale, czy można powiedzieć, że wirusy żyją? Wirusy określa się przecież jako pogranicze materii żywej i nieożywionej. Celem warsztatów „Wirusy – nieproszeni goście” będzie wprowadzenie młodych uczestników w ważny i ekscytujący świat wirusów. Pierwszym etapem będzie zapoznanie słuchaczy z budową wirusów oraz procesem zakażenia komórek ludzkich, zwierzęcych i bakteryjnych. Pokazane zostaną sposoby namnażania wirusów in vitrooraz metody ich wykrywania – praca z mikroskopem. Następnie, zaprezentowane zostanie ich działanie chorobotwórcze na przykładach chorób ludzi i zwierząt. W kolejnym etapie wspólnie z uczestnikami opisane zostaną sposoby radzenia sobie z wirusami. Pokazana zostanie, walka z inwazją wirusów jaką toczy każdego dnia układ odpornościowy człowieka, i w jakim stopniu organizm skutecznie odrzuca atak niechcianych gości. Analizując rodzaje odpowiedzi przeciwwirusowej uczestnicy zobaczą, że kiedy wirus przeniknie przez pierwsze bariery ochronne i wniknie do komórek, to jedną z ostatnich desek ratunku jest niszczenie samego siebie - własnych komórek. Młodzi uczestnicy warsztatów dowiadując się o „sile” wirusów i o trudnościach jakie sprawia walka z nimi, być może docenią banalne przestrogi dorosłych i zrozumieją wysiłek jaki, w różnych aspektach codziennego życia, wkłada się w ochronę przed zakażeniem organizmu.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Odkrywcy DNA – jak działa nasz kod życia?

Zapraszamy na interaktywne warsztaty, podczas których uczestnicy będą mieli okazję poznać fascynujący świat DNA – nośnika informacji genetycznej. W trakcie zajęć uczniowie dowiedzą się, czym jest kod genetyczny, jak zbudowany jest ludzki genom oraz jak przekazywane są cechy dziedziczne. Uczestnicy samodzielnie przeprowadzą proste eksperymenty izolacji DNA z owoców, poznają podstawy genetyki i odkryją, w jaki sposób naukowcy „czytają” nasze geny.

  • wt., 2025-09-23 11:00 do 14:00
  • śr., 2025-09-24 11:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

  • wt., 2025-09-23 11:00 do 12:00
Lekcja festiwalowa Konflikty człowiek-zwierzęta. Przyczyny, skutki i zapobieganie

Postępujące zmiany w środowiskach, zmiany klimatyczne powodują fluktuacje zarówno bezkręgowców, jak i kręgowców. Wzrost w bardzo krótkim czasie liczebności bezkręgowców i kręgowców może doprowadzić do wielu sytuacji konfliktowych na styku człowiek-zwierzę. Najczęściej możemy to dostrzec poprzez szkody wyrządzane w uprawach rolnych i w lasach. Rozrastające się populacje dzikich zwierząt coraz częściej zasiedlają także tereny miejskie, stwarzając zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Zmiany klimatu powodują w ostatnich czasach przesuwanie się granic zasięgu występowania wielu gatunków, których wcześniej nie obserwowaliśmy w naszej faunie. Coraz częściej obserwujemy również rozprzestrzenianie się inwazyjnych gatunków obcych. W trakcie zajęć zostaną omówione oraz przedyskutowane mechanizmy powstawania konfliktów pomiędzy człowiekiem a zwierzętami. Wraz ze słuchaczami zostanie podjęta również próba stworzenia realnych rozwiązań dotyczących zapobiegania tym konfliktom.

  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:30
Lekcja festiwalowa Sekrety dzikich mieszkańców miasta

Gra terenowa połączona z warsztatami, mająca na celu zapoznanie uczestników z biologią i ekologią gatunków ssaków żyjących w naszym najbliższym otoczeniu, zasadami tropienia i rozpoznawania śladów obecności zwierząt. Na kampusie SGGW uczestnicy gry będą poszukiwali śladów obecności zwierząt, np. tropy, odchody, ślady żerowania, schronienia. Na podstawie zebranych materiałów, uczestnicy gry będą identyfikowali gatunki zwierząt, co będzie punktem wyjścia do rozmowy na temat biologii i ekologii ssaków żyjących w mieście.

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 11:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa Smaki i zapachy żywności

Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu.  Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! 

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 14:00
  • czw., 2025-09-25 10:00 do 12:00
  • czw., 2025-09-25 12:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa Preparowanie i etykietowanie owadów

W trakcie zajęć uczestnicy nabędą wiedzę na temat budowy, preparowania i etykietowania postaci imaginalnych owadów. Samodzielnie spreparują, oznaczą i zaetykietują jeden okaz chrząszcza. W efekcie posiądą umiejętność zakładania i prowadzenia entomologicznych kolekcji naukowych.

  • pon., 2025-09-22 10:00 do 12:00
  • pon., 2025-09-22 13:00 do 15:00
  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 13:00 do 15:00
Spotkanie festiwalowe Białko przyszłości, czyli robaki i pleśń w lunchboxie!

Czym są alternatywne źródła białka i jakie mają znaczenie w zrównoważonym żywieniu? Jak smakują larwy mącznika i dlaczego białko z grzybów strzępkowych może uratować planetę? Uczestnicy dowiedzą się jaka jest wartość odżywcza białek roślinnych oraz alternatyw białek otrzymywanych z owadów i grzybów, a także poznają "tajemnice" produkcji mięsa hodowanego komórkowo.

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 17:00 do 18:00
Spotkanie festiwalowe Dlaczego kanapka w plecaku pleśnieje, czyli co wiesz o grzybach strzępkowych?

Dowiemy się dlaczego pleśnie występują tak powszechnie w naszym otoczeniu. Mykotoksyny – a cóż to jest? Żywność produkują, ale i psują… – przegląd najważniejszych gatunków grzybów strzępkowych. Co można zrobić, żeby zapobiec rozwojowi pleśni?

Nauki biologiczne
  • wt., 2025-09-23 18:00 do 19:00
Lekcja festiwalowa Co kryje w sobie krew?

Krew to niezwykła, płynna tkanka, bez której nasze ciało nie mogłoby prawidłowo funkcjonować. Choć często widzimy ją tylko wtedy, gdy się skaleczymy, to w rzeczywistości krąży w naszym ciele cały czas. Dorosły człowiek ma w sobie około 5 litrów krwi! Z czego się składa? Ponad połowa to osocze, czyli żółtawa ciecz złożona głównie z wody oraz różnych substancji: białek, cukrów, soli mineralnych, hormonów i produktów przemiany materii. To właśnie osocze transportuje składniki odżywcze do komórek i pomaga usuwać z nich to, co niepotrzebne. W osoczu „pływają” elementy morfotyczne: czerwone krwinki, białe krwinki i płytki krwi. Czerwone krwinki, czyli erytrocyty, są najliczniejsze. Zawierają hemoglobinę – białko, które wiąże tlen w płucach i rozprowadza go po całym ciele. Dzięki nim każda komórka otrzymuje tlen potrzebny do oddychania komórkowego, a więc do wytwarzania energii. Białe krwinki, czyli leukocyty, to komórki układu odpornościowego. Bronią nasz organizm przed bakteriami, wirusami i innymi zagrożeniami. Gdy do organizmu dostanie się drobnoustrój chorobotwórczy, białe krwinki rozpoznają go i niszczą. Płytki krwi, czyli trombocyty, są najmniejsze, ale bardzo ważne – odpowiadają za krzepnięcie krwi. Gdy się zranimy, płytki „sklejają się” ze sobą i tworzą skrzep, który zamyka ranę i zapobiega dalszej utracie krwi. Krew to także system transportowy – dostarcza tlen i substancje odżywcze, zabiera dwutlenek węgla i inne produkty przemiany materii, uczestniczy w regulacji temperatury ciała i przenosi hormony. Choć wygląda niepozornie, krew to jedna z najważniejszych tkanek w naszym ciele. 

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 10:00
Lekcja festiwalowa Nie tylko ładne kolory – rola barwników w roślinach

Rośliny nieodłącznie kojarzą się z kolorem zielonym, który zawdzięczają obecności chlorofilom – barwnikom odpowiedzialnym za absorpcję promieniowania świetlnego podczas fotosyntezy. Wyróżnia się kilka typów chlorofili, różniących się strukturą, co wpływa na długość pochłanianych fal świetlnych i przyjmowanych przez nie odcieni zieleni. Oprócz chlorofili, w roślinach występują także inne barwniki fotosyntetyczne, takie jak karotenoidy – pomarańczowe karoteny i żółte ksantofile, które wspomagają absorpcję światła, a także zapewniają ochronę przed nadmiarem energii. Rośliny wytwarzają także barwniki niefotosyntetyczne, odpowiedzialne za intensywne zabarwienie kwiatów, owoców oraz jesiennych liści. Do tej grupy należą antocyjany – rozpuszczalne w wodzie związki nadające roślinom odcienie od czerwieni, przez fiolet, aż po niebieski, ale i również pełniące rolę antyoksydacyjną. Choć obecne przez cały sezon, w liściach ujawniają się dopiero jesienią, gdy rozkładowi ulegają dominujące ilościowo chlorofile.

Podczas zajęć uczniowie poznają właściwości chemiczne barwników roślinnych. Wykonają rozdział barwników fotosyntetycznych metodą Krausa. Ponadto, oznaczą spektrofotometrycznie zawartość antocyjanów w materiale roślinnym. W ramach zajęć, podkreślone zostanie znaczenie barwników w podstawowych procesach fizjologicznych, ale również ich rola w strategiach, dzięki którym rośliny zwiększają swoją tolerancję na zmieniające się warunki środowiskowe.

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 12:00
  • czw., 2025-09-25 11:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa ODWOŁANA - Chemiczna zagadka

Warsztat polega na samodzielnym odkrywaniu zawartości probówek poprzez wykonywanie reakcji chemicznych. Uczniowie, w małych grupach, dostaną zestaw odczynników oraz probówki z nieznanymi substancjami. Korzystając z wiedzy o reakcjach charakterystycznych (strącanie, zmiana barwy, wydzielanie gazu), będą musieli zidentyfikować zawartość każdej z nich. Celem jest rozwijanie logicznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej i bezpiecznej pracy laboratoryjnej.

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 10:30
Lekcja festiwalowa Po co rolnikowi zdjęcia satelitarne?

Podczas lekcji uczniowie dowiedzą się, jak nowoczesne technologie pomagają rolnikom w codziennej pracy. Poznają, czym są zdjęcia satelitarne i jak można je wykorzystać do monitorowania upraw, przewidywania pogody czy planowania nawożenia. Zajęcia będą prowadzone w formie przystępnej prezentacji z przykładami z życia, a uczniowie spróbują samodzielnie odczytać proste dane ze zdjęć. Lekcja pokaże, że rolnictwo to nie tylko praca na polu, ale też korzystanie z wiedzy i nowoczesnych narzędzi.

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 10:00
Lekcja festiwalowa Wielki świat mikroorganizmów

Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe).

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 10:00
  • śr., 2025-09-24 10:30 do 11:30
Lekcja festiwalowa Ja i moje mikroby

Wszyscy jesteśmy pokryci mikroorganizmami, mamy też ich pełno w środku. Ich obecność jest bardzo ważna, bo bez nich byśmy nie istnieli. Zabieramy was na wycieczkę do fascynującego świata drobnoustrojów, podczas której poznamy bakterie, wirusy i grzyby – te przyjazne i te groźne. Nauczymy się doceniać naszych sprzymierzeńców i czuć respekt przed „wrogami”. Wszyscy wiemy o ich istnieniu, ale nie możemy zobaczyć ich gołym okiem, dlatego podczas naszego spotkania obejrzymy niektóre z nich pod mikroskopem. 

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Jak ocenić wpływ treningu na wydatki energetyczne i skład ciała u sportowców?

Podczas lekcji wychowania fizycznego u ochotnika (warunkiem jest pełnoletność i dobry stan zdrowia poświadczone podpisem w oświadczeniu) określimy za pomocą urządzenia MetaMax®R2 wydatek energetyczny podczas zwyczajowego 20 - minutowego treningu (np. biegu, czy gry w piłkę). Jest to badanie nieinwazyjne wymagające wykonywania wysiłku w specjalnej dopasowanej do twarzy masce i kamizelce chroniącej podpiętą do maski głowicę mierzącą szybkość oddechów, stężenie gazów oddechowych w powietrzu wdychanym i wydychanym oraz inne jego parametry. Uwzględniając pewne stałe fizyczne program komputerowy wyliczy zużycie O2 i produkcję CO2 oraz wydatek energetyczny organizmu. Podczas ww badania chętnym uczniom (w przypadku osób niepełnoletnich wymagana zgoda rodzica) zbadamy metodą bioimpedancji (BIA) skład ciała. Następnie omówimy i zinterpretujemy wyniki ucznia-ochotnika. Uzyskane informacje wskażą jaki wpływ na wydatkowanie energii podczas treningu mają skład ciała i spożywana dieta. Zwrócimy uwagę na rolę analizy składu ciała i pomiaru (a nie wyliczania na podstawie wzorów) wydatku energetycznego zawodnika w procesie profesjonalnego treningu zmierzającego do optymalizacji osiągnięć sportowych. Ocena zmian w składzie ciała i wysiłkowych wydatkach energetycznych pozwala bowiem na zmianę sposobu żywienia, w tym stosowanych suplementów, tak by z jednej strony pokryć zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki pokarmowe, a z drugiej odpowiednio planować treningi. Tylko dzięki efektywnej współpracy zawodnika i sztabu szkoleniowego, w którym poza trenerem danej dyscypliny nie może zabraknąć fizjologa i dietetyka (oraz fachowców z wielu innych dziedzin) możliwa jest znacząca poprawa wydolności organizmu i uzyskiwanie coraz lepszych wyników w sporcie zawodowym.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Laboratorium dla początkujących

Zapoznamy dzieci z podstawowym sprzętem laboratoryjnym. Czym jest pipeta i jak możemy nią coś odmierzyć? Czy praca w laboratorium jest kolorowa? Opowiemy, czym są eksperymenty naukowe, a dzieci mogą przeprowadzić własne, proste doświadczenia naukowe – pomiary pH, wybuchające wulkany i polimerowe robaki.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:30
  • czw., 2025-09-25 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Mieszczuchy z pól i lasów

Warsztaty dotyczące dziko żyjących ssaków w mieście. Podczas spotkania pokazane zostaną najczęściej występujące w mieście ssaki (od myszy, po łosia) oraz omówimy co sprawia, że coraz częściej w mieście obserwowane są dzikie zwierzęta. Wytłumaczymy jak ssaki radzą sobie z presją ze strony człowieka oraz wyjaśnimy jak ludzie i zwierzęta powinni koegzystować w miastach. Omówimy także jak reagować w przypadku spotkania dzikiego zwierzęcia. W zajęciach wykorzystany zostanie bogaty zbiór różnych gatunków ssaków żyjących w Polsce.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:00
  • śr., 2025-09-24 12:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa Prawda i mity o parówkach

W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa Wielki świat mikroorganizmów

Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe).

  • śr., 2025-09-24 09:00 do 10:00
  • śr., 2025-09-24 10:30 do 11:30
Lekcja festiwalowa Odkrywcy DNA – jak działa nasz kod życia?

Zapraszamy na interaktywne warsztaty, podczas których uczestnicy będą mieli okazję poznać fascynujący świat DNA – nośnika informacji genetycznej. W trakcie zajęć uczniowie dowiedzą się, czym jest kod genetyczny, jak zbudowany jest ludzki genom oraz jak przekazywane są cechy dziedziczne. Uczestnicy samodzielnie przeprowadzą proste eksperymenty izolacji DNA z owoców, poznają podstawy genetyki i odkryją, w jaki sposób naukowcy „czytają” nasze geny.

  • wt., 2025-09-23 11:00 do 14:00
  • śr., 2025-09-24 11:00 do 14:00
Lekcja festiwalowa ODWOŁANA - Chemiczna zagadka

Warsztat polega na samodzielnym odkrywaniu zawartości probówek poprzez wykonywanie reakcji chemicznych. Uczniowie, w małych grupach, dostaną zestaw odczynników oraz probówki z nieznanymi substancjami. Korzystając z wiedzy o reakcjach charakterystycznych (strącanie, zmiana barwy, wydzielanie gazu), będą musieli zidentyfikować zawartość każdej z nich. Celem jest rozwijanie logicznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej i bezpiecznej pracy laboratoryjnej.

  • śr., 2025-09-24 11:00 do 12:30
Lekcja festiwalowa Po co rolnikowi zdjęcia satelitarne?

Podczas lekcji uczniowie dowiedzą się, jak nowoczesne technologie pomagają rolnikom w codziennej pracy. Poznają, czym są zdjęcia satelitarne i jak można je wykorzystać do monitorowania upraw, przewidywania pogody czy planowania nawożenia. Zajęcia będą prowadzone w formie przystępnej prezentacji z przykładami z życia, a uczniowie spróbują samodzielnie odczytać proste dane ze zdjęć. Lekcja pokaże, że rolnictwo to nie tylko praca na polu, ale też korzystanie z wiedzy i nowoczesnych narzędzi.

  • śr., 2025-09-24 11:00 do 12:00
Lekcja festiwalowa Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem

Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych.

  • śr., 2025-09-24 12:00 do 13:00
  • śr., 2025-09-24 13:30 do 14:30
Lekcja festiwalowa Mieszczuchy z pól i lasów

Warsztaty dotyczące dziko żyjących ssaków w mieście. Podczas spotkania pokazane zostaną najczęściej występujące w mieście ssaki (od myszy, po łosia) oraz omówimy co sprawia, że coraz częściej w mieście obserwowane są dzikie zwierzęta. Wytłumaczymy jak ssaki radzą sobie z presją ze strony człowieka oraz wyjaśnimy jak ludzie i zwierzęta powinni koegzystować w miastach. Omówimy także jak reagować w przypadku spotkania dzikiego zwierzęcia. W zajęciach wykorzystany zostanie bogaty zbiór różnych gatunków ssaków żyjących w Polsce.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:00
  • śr., 2025-09-24 12:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem

Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych.

  • śr., 2025-09-24 12:00 do 13:00
  • śr., 2025-09-24 13:30 do 14:30
Lekcja festiwalowa 1. Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? 2. O ruchu w brzuchu!

Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień.

W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka. W części praktycznej obliczą długość własnego przewodu pokarmowego oraz przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne, dzięki którym poznaję rolę śliny i żółci w trawieniu węglowodanów złożonych (skrobi) i tłuszczu.

  • czw., 2025-09-25 10:00 do 13:00
Lekcja festiwalowa DNA – istota życia

Gdy w drugiej połowie XX wieku J. Watson i F. Crick odkryli podstawowy element dziedziczności i nośnik informacji genetycznej - strukturę DNA, wypowiedzieli słowa "Odkryliśmy istotę życia...". DNA, czyli kwas deoksyrybonukleinowy, jest chemiczną makrocząsteczką, która w swojej budowie ma zapisane informacje dotyczące budowy organizmu. Występuje on zarówno u wirusów, bakterii, roślin, zwierząt oraz ludzi. Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z ogólną budową i właściwościami materiału genetycznego. Na wielu ciekawych przykładach dowiedzą się dlaczego każdy z nas jest inny – inaczej wygląda, rośnie, zachowuje się, a nawet choruje. W części praktycznej, uczniowie będą samodzielnie izolować DNA.

  • czw., 2025-09-25 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Laboratorium dla początkujących

Zapoznamy dzieci z podstawowym sprzętem laboratoryjnym. Czym jest pipeta i jak możemy nią coś odmierzyć? Czy praca w laboratorium jest kolorowa? Opowiemy, czym są eksperymenty naukowe, a dzieci mogą przeprowadzić własne, proste doświadczenia naukowe – pomiary pH, wybuchające wulkany i polimerowe robaki.

  • śr., 2025-09-24 10:00 do 11:30
  • czw., 2025-09-25 10:00 do 11:30
Lekcja festiwalowa Na tropie etykiet żywności 

Czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Czyli o tym, co musi znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego. Kupując żywność, często patrzymy na cenę, markę czy atrakcyjność opakowania. Ale czy zwracasz uwagę na etykietę? To właśnie tam kryją się najważniejsze informacje o produkcie, który trafia na Twój talerz. Etykieta żywności to nie tylko zbiór drobnego druku – to prawny obowiązek i Twoje prawo do wiedzy.

  • czw., 2025-09-25 10:00 do 11:00
Lekcja festiwalowa Smaki i zapachy żywności

Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu.  Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych! 

  • wt., 2025-09-23 10:00 do 12:00
  • wt., 2025-09-23 12:00 do 14:00
  • czw., 2025-09-25 10:00 do 12:00
  • czw., 2025-09-25 12:00 do 14:00

©2025 Festiwal Nauki