Na jakich falach nadaje żywność?

Numer: 
806

Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne z punktu widzenia jej jakości, chrupkość jest cechą uniwersalnie lubianą przez konsumenta, niezależnie od rodzaju produktu. Sposób w jaki dźwięk generowany przez żywność odbierany jest przez nasz mózg jest niezwykle skomplikowany i obejmuje różne mechanizmy jego rozchodzenia się. Są takie częstotliwości, które lubimy słyszeć podczas spożywania żywności i takie, które będą wzbudzały naszą niechęć do produktu.  Są takie produkty, które nie generują dźwięków wcale oraz takie, w których dźwięk towarzyszący gryzieniu jest kluczowy z punktu widzenia oceny jakości, ważniejszy nawet od smaku. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.

 

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
środa, 25 Września, 2024 - 10:00
czwartek, 26 Września, 2024 - 10:00
piątek, 27 Września, 2024 - 10:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Dźwięki jakie generuje żywność podczas gryzienia są bardzo ważne niezależnie od rodzaju produktu. Wszystkiego, o dźwiękach żywności dowiesz się w czasie warsztatów.
Organizator: 
Instytut Nauk o Żywności
dr hab. inż.
Ewa
Gondek
Miejsce spotkania: 
Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
Stacjonarne

©2024 Festiwal Nauki