Jak powstają produkty mleczne?

Numer: 
608

Mleczne czary-mary, czyli jak zamienić mleko w ser. Czy śmietanka i śmietana to to samo? Masło, lody - jak to jest zrobione? Nasi najmłodsi uczestnicy odkryją receptury i sposób otrzymywania ulubionych produktów mleczarskich. Dzieci samodzielnie wykonają wybrany produkt mleczarski i przekonają sie czy jest tak smaczny, jak ten kupiony w sklepie. :)

Język: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 26 Września, 2024 - 10:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Podczas zajęć dzieci samodzielnie przygotują wybrany produkt mleczarski. Prowadzący opowiedzą o otrzymywaniu wybranych produktów mleczarskich i wytłumaczą, dlaczego są one ważne w naszej diecie.
Dodatkowe informacje: 
Zajęcia nieodpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, białek mleka i innych składników mlecznych.
Organizator: 
Instytut Nauk o Żywności
dr hab. inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
dr hab. inż.
Monika
Garbowska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
budynek biało-zielony, nr 32, wejście od trawników (nie od szklarni), parter. Okrycia wierzchnie prosimy zostawiać w szatni samoobsługowej na poziomie "przyziemie".
Stacjonarne

©2024 Festiwal Nauki