Grzyby małe (czyli drożdże) pod mikroskopem

Numer: 
771

Czy wiesz, co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?!), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
środa, 25 Września, 2024 - 12:00
środa, 25 Września, 2024 - 13:30
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Znaczenie drożdży w produkcji żywności i innych dziedzinach. Diagnostyka drożdży (barwienie błękitem metylenowym, fermentacja cukrów, wytwarzanie zarodników). Obserwacja preparatów mikroskopowych.
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
dr hab. inż.
Edyta
Lipińska
dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr inż.
Anna
Kot
dr inż.
Katarzyna
Pobiega
dr
Kamil
Piwowarek
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Budynek nr 32 (zielony), 1 piętro
Stacjonarne

©2024 Festiwal Nauki