Co piją Turcy? Kawę turecką czy kawę po turecku?
Numer:
64
Tematem będą tradycje żywieniowe w Turcji. Omówione zostaną posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) i potrawy (zupy, mięsa, przystawki, słodycze), których spożywanie i przyrządzanie stanowi podstawową wiedzę wyniesioną z domu.
Oddzielny temat stanowić będą napoje, głównie kawa i herbata, których przygotowanie jest podstawową umiejętnością kobiety tureckiej. Odpowiednie parzenie i serwowanie tych napojów towarzyszy wszystkim istotnym ceremoniom, a także obyczajowości dnia codziennego i stanowi istotny element kultury tureckiej.
Wspomniana również będzie kultura spożywania napojów alkoholowych - lokale, sposób serwowania.
Typ spotkania:
Lokalizacja dnia nauki:
Forma:
Język:
Termin:
sobota, 21 Września, 2024 - 11:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Tematem będą tradycje żywieniowe w Turcji - zarówno posiłki jak i napoje.
Organizator:
Organizator:
Zakład Turkologii i Ludów Azji Środkowej
dr
Kamila
Stanek
Miejsce spotkania:
ul. Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
sala 205, Stara Biblioteka UW
Ocena: