Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?
Numer:
796
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. Szczególnie istotnym celem ich stosowania w procesie peklowania mięsa jest wytworzenie stabilnej po obróbce termicznej barwy oraz aromatu i smaku typowego dla mięsa peklowanego. Należy jednak pamiętać, iż obecność azotanów(III) i (V) oraz ich pochodnych może być szkodliwa dla zdrowia człowieka.
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
poniedziałek, 22 Września, 2025 - 09:00 do 10:00
Czas trwania:
do półtorej godziny
Opis skrócony:
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w
przetwórstwie mięsa. Azotany te oraz ich pochodne mogą być szkodliwe dla zdrowia
człowieka.
prof. SGGW dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa
Budynek 32, 2 piętro
Stacjonarne
Ocena:


