Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?

Numer: 
796

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. Szczególnie istotnym celem ich stosowania w procesie peklowania mięsa jest wytworzenie stabilnej po obróbce termicznej barwy oraz aromatu i smaku typowego dla mięsa peklowanego. Należy jednak pamiętać, iż obecność azotanów(III) i (V) oraz ich pochodnych może być szkodliwa dla zdrowia człowieka.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 22 Września, 2025 - 09:00 do 10:00
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Azotany te oraz ich pochodne mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
prof. SGGW dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-787 Warszawa

Budynek 32, 2 piętro

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki