Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem

Numer: 
751

Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 24 Września, 2025 - 12:00 do 13:00
środa, 24 Września, 2025 - 13:30 do 14:30
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Znaczenie drożdży w produkcji żywności i innych dziedzinach. Diagnostyka drożdży (barwienie błękitem metylenowym, fermentacja cukrów, wytwarzanie zarodników). Obserwacja preparatów mikroskopowych.
prof. SGGW dr hab. inż.
Iwona
Gientka
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
prof. SGGW dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
mgr inż.
Wioletta
Sęk
mgr inż.
Zuzanna
Lis
prof. SGGW dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr
Kamil
Piwowarek
mgr inż.
Maksym
Nowosad
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa

Budynek nr 32 (zielony), piętro I

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki