„… komu czerwień, komu fiolet…” – czyli antocyjany na zdrowie
Numer:
804
Antocyjany, naturalne barwniki o szerokich właściwościach prozdrowotnych, występują w warzywach i owocach. Ich barwa zależy od pH, co zostanie pokazane. Zademonstrujemy także jak oznaczyć ich całkowitą zawartość oraz określimy właściwości antyoksydacyjne. Na zajęciach dowiesz się co to jest: antyoksydant i jakie ma prozdrowotne właściwości. Co to jest wolny rodnik i jak go niwelować oraz jaki związek jest między barwą a pH.
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 23 Września, 2025 - 09:00 do 10:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 10:30 do 11:30
wtorek, 23 Września, 2025 - 12:00 do 13:00
Czas trwania:
do półtorej godziny
Opis skrócony:
Zajęcia pozwolą uczniom zapoznać się z budową, właściwościami oraz funkcjami biologicznymi roślinnych barwników - czyli antocyjany na zdrowie.
Organizator:
dr
Natalia
Dobros
dr hab.
Katarzyna
Paradowska
Miejsce spotkania:
ul. Banacha 1
02-097 Warszawa
Stacjonarne
Ocena:


