„… komu czerwień, komu fiolet…” – czyli antocyjany na zdrowie

Numer: 
804

Antocyjany, naturalne barwniki o szerokich właściwościach prozdrowotnych, występują w warzywach i owocach. Ich barwa zależy od pH, co zostanie pokazane. Zademonstrujemy także jak oznaczyć ich całkowitą zawartość oraz określimy właściwości antyoksydacyjne. Na zajęciach dowiesz się co to jest: antyoksydant i jakie ma prozdrowotne właściwości. Co to jest wolny rodnik i jak go niwelować oraz jaki związek jest między barwą a pH. 

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 23 Września, 2025 - 09:00 do 10:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 10:30 do 11:30
wtorek, 23 Września, 2025 - 12:00 do 13:00
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Zajęcia pozwolą uczniom zapoznać się z budową, właściwościami oraz funkcjami biologicznymi roślinnych barwników - czyli antocyjany na zdrowie.
dr
Natalia
Dobros
dr hab.
Katarzyna
Paradowska
Miejsce spotkania: 
ul. Banacha 1
02-097 Warszawa
Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki