Po co komu enzymy? - odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych

Numer: 
740

Podczas zajęć zbadamy wpływ temperatury, stężenia jonów wodorowych (pH) oraz inhibitora (czynnika hamującego) na szybkość reakcji przebiegającej z udziałem enzymu, na przykładzie fosfatazy kwaśnej. Aktywność fosfatazy kwaśnej silnie wzrasta w niektórych chorobach nowotworowych, w chorobach wątroby i kości. Stąd też jest wykorzystywana w diagnostyce medycznej jako tzw. enzym wskaźnikowy. Z kolei rolą fosfatazy u roślin jest uwalnianie fosforanu ze związków organicznych m.in. w warunkach stresu środowiskowego np. zasolenia, deficytu wody czy ataku patogenów.

 Jak zmienia się szybkość reakcji gdy enzym znajduje się w mniej sprzyjających warunkach? Na to i inne pytania postaramy się opowiedzieć podczas naszych wspólnych działań eksperymentalnych w laboratorium.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 22 Września, 2025 - 09:00 do 12:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 09:00 do 12:00
Czas trwania: 
ok. 2-3 godzin
Opis skrócony: 
Zajęcia mają na celu zbadanie wpływu temperatury, stężenia jonów wodorowych (pH) oraz inhibitora na szybkość reakcji przebiegającej z udziałem enzymu, na przykładzie fosfatazy kwaśnej.
dr hab.
Urszula
Jankiewicz
doktorant
Jakub
Graska
dr inż.
Małgorzata
Nykiel
dr
Marta
Gietler
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa

Katedra Biochemii i Mikrobiologii, budynek nr 37, parter

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki