Smaki i zapachy żywności
Numer:
750
Warsztat ma na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposobów oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych!
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 23 Września, 2025 - 10:00 do 12:00
wtorek, 23 Września, 2025 - 12:00 do 14:00
czwartek, 25 Września, 2025 - 10:00 do 12:00
czwartek, 25 Września, 2025 - 12:00 do 14:00
Czas trwania:
ok. 2-3 godzin
Opis skrócony:
Zapraszamy do wzięciu udziału w warsztatach sensorycznych badania żywności, podczas których uczniowie wykonają test na daltonizm smakowy, będą badać zapachy żywności oraz degustować produkty.
dr hab. inż.
Dorota
Derewiaka
dr inż.
Marta
Ciecierska
dr hab. inż.
Rafał
Wołosiak
dr inż.
Elwira
Worobiej
dr hab.
Małgorzata
Piecyk
dr inż.
Beata
Drużyńska
dr hab.
Ewa
Majewska
doktorantka
Paulina
Pakosz
Tech.
Joanna
Wasil
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Budynek nr 34, piętro III
Stacjonarne
Ocena:


